Afbeelding
Foto:

Klaar!


‘Nou, ik eaw ‘m erin lotten tjoempen’. Zwager zet zijn wijsvinger triomfantelijk op de bovenarm. 

‘Nou, lekker vor je’, reageren we gelaten. 

‘Vor de zaak, hè’, legt Zwager ongevraagd verder uit, ‘Je konnen narreges mar ene’. 

‘De peep moet toch rooken’, vul ik aan met een vleug van sarcasme, ‘Ze zullen niet meer kunnen kopen of verkopen’. 

‘Ik bin bleede tot ik op Urrek woen’, zegt Zusje, ‘We binnen ier in ellek geval nochter’. 

‘Ok niet allemaol, or. Ik was gisteren bij de Jumbo om een kretjen Hertog Jan, in toe mog ik er niet mar in. Want ja, et was acht uur’. Broertje windt zich zichtbaar op. ‘Dus ik zeg: om acht uur wordt et virus los elaoten, ommers?’ 

‘Nou ja’, zegt Zusje, ‘De miesten in ellek geval wel. Ik oorde tot minsen nou gewoen effen op eenkanger oesten, want as je et ad eawen dan kreeg je vor een jaor lank je QR!’

Zwager snuift. Zoveel domheid kan hij maar moeilijk verwerken. ‘Ze binnen gek op Urrek! D’r wazzen nog nooit zovuul besmettingen!’. 

‘Dan wiet je gelik oevuul die prik van joe ellept’, merkt Broertje snedig op. ‘Iel Nederland is in-int, maar d’r binnen máár besmettingen as vurig jaor. Rara, oe kan dat?’ 

‘Vor al die miljarden adden ze een knap ziekeneus moeten bouwen’, weet ik dan weer, ‘Mit zes IC-bedden in een regionaal ziekeneus is et ok logisch tot et vol legt’. Zwager blijft geduldig. Hij legt uit dat het virus muteert en dat het vaccin erger heeft voorkomen. Hoongelach is het gevolg. 

‘Wat zat er in die speat? Ideo-térie zieker?’, hikt Broertje, ‘Urrek 1 was de ienigste klup in de competisie die een elftal op de bien kon bringen! Nou, oe zit dat dan?’ Zwager haalt zijn schouders op. 

‘Nou wiet ie et niet maar, hè’, lachen we gezamenlijk. Zwager lacht mee. Een beetje zuur. Maar toch. Het onderwerp gaat over op Suunterklaos en Zwarte Piet. ‘Wat wazzen ze lekker zwart, hè’. 

‘Nou!’

Urkers zijn een nuchter volk. We doen niet mee met de landelijke dans om het altaar van de hysterie. Dat mag ook helemaal niet, want we hebben geen QR-code. Afgelopen zaterdag kwam onze horeca met het statement: Geen 2G in onze horeca. Nu niet, dan niet en nooit niet. En ook de gemeenteraad houdt het hoofd koel. Ze sturen een delegatie bestuurders naar de collega's in Den Haag. De boodschap? Het moet nou maar eens over zijn met die discriminatie! Het is te gek voor woorden dat je als ongeprikte Urker nergens meer in mag, overal een mondkap moet dragen en niet eens een krat bier meekrijgt om vijf over acht. Urk doet niet meer mee. Klaar! Afgelopen!

watwietwillem@outlook.com