n De boot waarmee de mannen op coke visten, werd in beslag genomen.
n De boot waarmee de mannen op coke visten, werd in beslag genomen. Foto:

Vijf jaar cel geëist vanwege cokesmokkel

Tegen een 32-jarige plaatsgenoot is donderdag vijf jaar cel geëist vanwege de smokkel van cocaïne. In de rechtbank van Rotterdam diende tegelijk ook de zaak tegen zijn twee kompanen: een 54-jarige Kampenaar en een man van 31 jaar uit Zwolle. Tegen hen werden celstraffen van respectievelijk vierenhalf en vier jaar geëist.


De drie verdachten werden in oktober vorig jaar rond middernacht gearresteerd op een motorbootje, de Julia, in de haven van Breskens. Ze hadden 572 kilo aan pakketten met cocaïne uit de Noordzee gevist. Tijdens de operatie hield de Zwollenaar contact met drie bemanningsleden van het vrachtschip Cool Spirit, een schip dat van Ecuador onderweg was naar Antwerpen. Aan boord was een partij cocaïne waarin een gps-zender verstopt zat. 

De drie mannen zijn volgens het OM niet betrokken bij een drugsorganisatie, maar ziet hen wel als uitvoerders. Alleen de man uit Kampen ontkent dat hij iets gedaan heeft wat niet zou deugen. Volgens hem waren ze op dat moment aan het vissen. 

In het onderzoek naar de drie plaatste de politie een peilzender op de boot die daar maandenlang bleef staan. Zo konden zij precies zien waar het drietal mee bezig was. Ook de kustwacht zag het trio via een speciale camera dertien zakken uit zee opvissen. De mannen zijn daarna in de haven op heterdaad betrapt en gearresteerd. Daarom is er volgens het OM al veel bewijs tegen de drie cocaïnevissers. 

De Urker en de man uit Kampen probeerden volgens het OM al eerder met de boot cocaïnepakketjes uit zee te halen. In mei 2020 lukte dit niet vanwege de hoge golven. Begin oktober ging het weer mis. De 32-jarige was gevraagd om een ‘klus’ te doen en klaar te staan. Toen de bewuste avond aanbrak, bleef de communicatie van het vrachtschip die de cocaïne meebracht uit. Hierdoor liepen ze de pakketjes mis en konden ze deze niet ophalen. De twee gingen wel het water op maar kwamen door de hoge golven snel weer terug.

Het tweetal overnachtte in een hotel en kreeg de volgende dag een bericht dat ze langs de kust moesten zoeken naar zwarte sporttassen. Ze vonden de tassen niet en zagen later pas op een nieuwssite een video waarin de pakketjes aangespoeld waren op het strand in Borssele. De politie trof daar meer dan 300 kilo aan cocaïne en 297 pakketjes aan.

De mannen zeggen dat ze geen idee hadden van de inhoud van de pakketjes. De advocaten van het drietal vinden de geëiste straffen te hoog en benadrukken dat de mannen een gezin hebben. Een van de advocaten zei: ,,Ze staan onderaan de ladder. Ze halen cocaïne uit het water, maar breken geen containers open.''


De rechtbank doet over twee weken uitspraak.