Samen bouwen

'Wanneer u samenkomt draagt iedereen wel iets bij. Laat alles tot opbouw van de gemeente zijn.'

1 Korintiërs 14 : 26 


Een kerkdienst in Korinte in ongeveer 50 na Christus was een wereld van verschil met menige kerkdienst nu. Iedereen kon in die kerkdiensten zo maar opstaan en zijn of haar woordje spreken, een lied zingen of een onderwijzing laten horen, een openbaring of een profetie. 

In Korinte droeg iedereen iets bij. Paulus had daar niets op tegen. Integendeel, als het maar tot opbouw van de gemeente was. Dat is het doel wat ieder na moet streven: de opbouw van de gemeente. 


Dat geldt nog altijd: we gaan naar de kerk om iets op te bouwen. Alles is erop gericht om dat te bereiken. De kerkdienst is dus geen theater, waar een cabaretvoorstelling aan de gang is. De kerkdienst is geen sportveld, waar je als toeschouwers langs de lijn staat. De kerk is geen snackbar, waar je een lekker hapje eten kunt halen. Een kerkdienst is niet in de eerste plaats bedoeld om iets te halen of te bekijken. We gaan er in de eerste plaats heen om iets te brengen. Om ons steentje bij te dragen aan de opbouw van de gemeente. 


In Korinte deden ze het echt samen. Wat zou het mooi zijn als wij allemaal ons steentje konden bijdragen. De één heeft dit talent, de ander dat. Samen bidden. Samen zingen. Samen luisteren naar het woord van de Heer. Ruimte om elkaar te bemoedigen. Ruimte voor stilte. Voor gebed. Samen bouwen. Opbouwen, niet afbreken. Ruimte ook voor kritiek - maar dan wel opbouwende kritiek. 


Samen bouwen we zo aan de gemeente van Jezus Christus. Hij is de metselaar. Hij wil onze steentjes gebruiken. Zo ontstaat het huis van de Heer. 


Gebed 

Heer, gebruik ook ons als levende stenen in Uw huis. Leer ons ook in onze tijd weer echt gemeente te zijn. Amen.