n Riekelt Nentjes kopt Urk op voorsprong.
n Riekelt Nentjes kopt Urk op voorsprong. Foto:

Urk geeft eerste plaats uit handen

Met overmacht een 2-0 voorsprong opbouwen, die vlak voor rust door een onhoudbare inzet toch nog in 2-1 verandert. Na de pauze leek het er even op dat de wedstrijd gestaakt zou worden omdat de verlichting weer eens niet goed functioneerde. NSC Nijkerk kwam vlak voor tijd op gelijke hoogte uit een toegekende strafschop. Iede Nentjes moest voortijdig naar de kleedkamer met twee keer geel.

NSC Nijkerk zag op tegen het treffen met Urk. De selectie was aardig uitgedund en zelfs de 52-jarige assistent-trainer was op de spelerslijst opgenomen om in geval van nood te kunnen invallen. Daarbij opgeteld dat doelman Theodorus Velanas allesbehalve fit aan de wedstrijd begon, is de angst van de Nijkerkers te begrijpen.

Ruime voorsprong

Nadat Urk vroeg op voorsprong was gekomen door Riekelt Nentjes, en Hessel Snoek na iets meer dan een half uur zelfs de 2-0 binnenschoot, leek een grote score voor de ploeg van Gert Jan Karsten in het verschiet te liggen. Niets bleek echter minder waar, omdat NSC Nijkerk op slag van rust de aansluitingstreffer wist te produceren. Een schot van Dean Lourensz eindigde buiten bereik van Richard Strijker in het Urker doel. Urk had daarvoor wel een aantal kansen gekregen om de score verder op te voeren, maar Jelle de Boer en Klaas Romkes hadden weinig geluk bij hun doelpogingen.

In de tweede helft zakte Urk steeds verder weg. De aanvallende prestaties waren door de absentie van de zieke Lucas Schraal, en in eerste instantie ook William de Boer, al niet om over naar huis te schrijven; in het tweede deel zakten sommige spelers door het ijs. NSC Nijkerk voer er wel bij. De Nijkerkers speelden gegroepeerd en hadden net als zoveel andere clubs de neiging om bij het minste of geringste richting scheidsrechter te roepen. De ervaren scheidsrechter Paarhuis ging tot frustratie van Urk heel vaak mee met de wensen van de bezoekers uit Nijkerk.

In de slotfase leek de ingevallen Pieter Brands met een rake kopbal de wedstrijd definitief te beslissen, maar zijn doelpunt werd om onbegrijpelijke reden door de arbiter afgekeurd. Nog geen minuut later lag de bal bij Urk op de strafschopstip. Mohammed Ajiach van NSC Nijkerk werd in de zestien geraakt door Riekelt Jan Brands en ging gretig naar de grond. Yannick Cornelisz schoot de toegekende strafschop onberispelijk achter Richard Strijker. Urk ging vanaf de aftrap op zoek naar het winnende doelpunt. Jelle de Boer kreeg echter geen strafschop toen hij in de rug werd geduwd bij een doelpoging. Toen niet veel later Urk met tien man kwam te staan na een tweede gele kaart voor Iede Nentjes, was de wedstrijd gespeeld en moest genoegen genomen worden met een puntendeling.

Opstelling Urk: Richard Strijker, Iede Nentjes, Bennie Dunnink, Klaas Kramer, Riekelt Jan Brands, Riekelt Nentjes, Johannes Schrijver, Lucas Nagel (84. William de Boer), Jelle de Boer, Klaas Romkes (62. Pieter Brands), Hessel Snoek.

Scoreverloop: 6. Riekelt Nentjes 1-0, 31. Hessel Snoek 2-0, 44. Dean Lourensz 2-1, 85. Yannick Cornelisz (pen.) 2-2.

Gele kaart: Hessel Snoek, Johannes Schrijver, Iede Nentjes (2x, dus rood), Zakaria Fimoud (NSC Nijkerk).