Totale overgave

'Laat er met mij gebeuren, wat U hebt gezegd.'

Lucas 1 : 38 


Wie kent deze woorden van Maria niet? Ze sprak ze nadat ze te horen had gekregen dat zij moeder zou worden van de Zoon van de Allerhoogste. Hoeveel zal ze begrepen hebben? Tot nu toe heeft niemand het begrepen. Wij weten dat de maagd Maria inderdaad moeder is geworden van het kind Jezus. Wij weten ook dat Jozef, haar verloofde, niet de vader was. Ook hij had grote moeite te aanvaarden dat zijn verloofde zwanger was geworden omdat, zoals ze zei: 'de kracht van de allerhoogste haar overschaduwde'. 


Maria aanvaardde deze wonderlijke boodschap zonder protest. Zij geloofde dat wat voor ons mensen onbegrijpelijk is, mogelijk is bij God. Met lichaam en ziel stelde zij zich beschikbaar voor God. Haar wil verenigde zich met Gods wil. 'Heer, ga Uw gang'.  

Of zij alles overzien heeft? De praatjes van mensen, die vast en zeker zouden komen? Het verdriet en de strijd in de jaren die gingen komen? Het lijden en sterven van haar zoon? Natuurlijk niet. Geloof is geen berekening van kansen. Of het afwegen van verschillende mogelijkheden. Wat Maria deed, is uiting van het ware geloof: je in vertrouwen overgeven aan God. 


Er is maar één Maria. Er is maar één vrouw die moeder mocht worden van Jezus Christus. Zij is uniek. Onnavolgbaar. De gezegende onder de vrouwen. 

God had deze taak alleen voor Maria weggelegd. Maar Hij wil wel in ons en door ons werken. Noem dat: Hij wil ook wonen in ons hart. Zouden we in dat opzicht toch ook Maria willen na-spreken? 'Laat er met mij gebeuren, wat U hebt gezegd.'  


Gebed 

Almachtige God, U schiep in Maria nieuw leven. Schep ook in ons hart nieuw leven. Laat er gebeuren wat U hebt gezegd. Geef ook ons dit geloof. Amen.