Jeugd ingezet tegen smokkel op kotters

De politie wil via de Visserijschool inzetten op de bestrijding van drugssmokkel door vissers. Dat staat in een uitgebreid rapport van programmabureau Politie & Wetenschap.


Naar aanleiding van diverse drugssmokkelzaken waarbij vissers betrokken waren, deed Politie & Wetenschap onderzoek in visserijgemeenschappen. Criminologen en gedragswetenschappers spraken met 55 vissers en andere betrokkenen uit de visserij. Daarbij onderzochten ze onder andere het politiedossier van cokekotter Z 181. Het resultaat is het rapport Zuiver op de graat, dat in te zien is via website www.politieenwetenschap.nl.

Uit de gesprekken blijkt dat ronselaars een neus hebben voor vissers die in zwaar weer zitten. Ze weten welke bedrijven het lastig hebben en die worden benaderd. Onderzoekers concluderen dat verreweg de meeste vissers de 'aanbiedingen' van de smokkelaars van de hand wijzen. Ongeveer de helft van de vissers gaf aan wel eens benaderd te zijn door criminelen.

Een meerderheid van de ondervraagden erkende daarnaast dat ze zwijgt als op zee drijvende pakketten aangetroffen worden die mogelijk drugs bevatten. Er wordt geen aangifte gedaan uit angst om betrokken te raken bij risicovolle situaties of uit vrees voor administratieve rompslomp.

Volgens het rapport is zowel bij de overheid als bij de sector sprake van wantrouwen en negatieve beeldvorming. Daarom is besloten om samen met ROC Friese Poort een lesprogramma op te zetten voor jonge vissers. In het kader daarvan moeten ze ook thuis en aan boord het gesprek aangaan met oudere vissers.