Ik zie een ster

'En de ster ging voor hen uit.' 

Mattheüs 2 : 9 


Hoe kwamen wij in ons leven op weg naar God? Opvoeding? Studie? Eenzaamheid? Contact met een vriend? Problemen? Een ster? 

In de kerstgeschiedenis zijn er vele wegen die mensen brengen bij Betlehem. De herders kregen een boodschap uit de hemel. De wijzen uit het oosten zagen een ster. De Schriftgeleerden wezen op wat stond in de Schrift. De weg van de wijzen was een heel bijzondere. Ze kwamen bij Jezus terecht door het zien van één ster en het horen van één tekst. Eerst was er die ster, toen hoorden ze van die tekst en daarna zagen ze weer de ster. Een ster die ze wenkte. Hij bracht hen in Betlehem. 

Dat zult u nooit meegemaakt hebben. En toch... ooit naar de sterren gekeken? Een ster beweegt mee als je doorloopt. Als jij stilstaat, staat de ster ook stil. 

Misschien waren er tot nu toe veel meer 'sterren' in ons leven die ons de weg wilden wijzen naar God. Maar we hadden er niets aan, omdat we niet luisterden. We kwamen niet in beweging. We gingen niet op reis. Je opvoeding als een ster, die vriend, dat contact, die gebeurtenis, die operatie. 


Sterren dwingen niet. Sterren wenken, roepen en leiden als wij ze volgen. Zij blijven in bescheiden verte. Ze staan stil als wij stil staan. Als wij voortgaan, trekken zij verder voort. Ze kunnen ook uit ons gezichtsveld verdwijnen als wij treuzelen. 

Natuurlijk heb je dan een Schriftgeleerde nodig, een Bijbel, een woord. Daarin staat precies waar je moet zijn. Maar sterren kunnen je wel helpen. En als je Hem gevonden hebt, zie je vaak opeens weer die ster. Vader en moeder komen weer in gedachten, dat gebeuren van toen staat je weer helder voor de geest. 

Sterren, misschien moet het wel nacht zijn om ze te zien. 


Gebed 

Here, U leidt elk mens op een unieke manier. Ik dank U voor de weg die U met mij ging. Amen.