Vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling

Tijdens de komende jaarwisseling geldt er een landelijk vuurwerkverbod. Dit is besloten om ervoor te zorgen dat de ziekenhuizen vanwege vuurwerkslachtoffers het niet nóg drukker krijgen dan ze nu al hebben vanwege de coronapandemie. Het verbod geldt ook voor Urk; de gemeente liet eerder al via de gemeentepagina weten dat alleen categorie 1 vuurwerk is toegestaan.

 

Het vuurwerkverbod houdt in dat tijdens de jaarwisseling consumenten geen vuurwerk in bezit mogen hebben, het ook niet vervoerd of afgestoken mag worden. Vuurwerk dat wel is toegestaan betreft categorie 1 vuurwerk, dat jaarrond afgestoken mag worden. Het gaat dan om licht vuurwerk zoals sterretjes, trektouwtjes en knalerwten. De gemeente laat weten dat bezit en gebruik van vuurwerk van categorie 2 of hoger zwaar bestraft kan worden. ,,De boetes beginnen bij 100 euro voor het afsteken van consumentenvuurwerk. Bij illegaal zwaar vuurwerk kun je boetes krijgen van 600 euro. Daarboven kun je zelfs taakstraffen met een aantekening in het strafblad krijgen. Dus hoe zwaarder het vuurwerk, hoe hoger de straf. Bespaar je de moeite en wees slim en blijf weg van cobra’s, shells, nitraten en mortieren. Dan kan iedereen met een gerust hart oud en nieuw gaan vieren.''

Met het vuurwerkverbod wil het Rijk extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners voorkomen. Tijdens de jaarwisseling van 2019 waren er in Nederland ongeveer 1.300 vuurwerkslachtoffers. Door het vuurwerkverbod van 2020 daalde dat aantal met 70 procent.