Afbeelding
Foto: marjolein annegarn GARN Fotograf

Gereedschapskist

Onlangs heb ik meegewerkt aan de voorlichtingsbijeenkomst over COVID in het gemeentehuis. Ik las in Het Urkerland dat er toch bezwaren waren geweest tegen deze avond. Het doel van de avond was niet om te overtuigen maar om bij te dragen aan het bewust kiezen voor of tegen vaccinatie, met respect voor ieders mening. Ikzelf heb geen enkel probleem met mensen die zich niet laten vaccineren, maar die daarnaast dan wel respect hebben voor de mensen die zoveel mogelijk willen doen om niet ziek te worden.

We hebben relatief veel aandacht besteed aan de specifieke problemen voor mensen die vanuit een geloofsovertuiging zich niet laten vaccineren. Laat ik, met respect, hierin mijn gedachten weergeven. Het argument is dat we met vaccineren het ziekteproces voorkomen. Je grijpt in, in het mogelijke plan van God, omdat je zo de ziekte voorkomt. Maar, in mijn beleving, heb je dan ook twijfel bij de almacht van God. Die discussies heb ik in mijn jeugd gehad met mijn vader, die daar altijd sterk van overtuigd was. Maar daarnaast ook altijd wees op de eigen verantwoordelijkheid van de mens. En hier raken we een tweede punt: onze eigen verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor onszelf (en ons lichaam) en onze medemens. 

In mijn beleving zie ik God als een almachtige die besluit over goed en kwaad. Als wij denken dat we God een streepje voor kunnen zijn met een vaccin, krijgen we toch gewoon COVID als Hij dat besloten heeft. Dat past ook in wat we in de praktijk zien: het vaccin geeft geen 100% bescherming. Daarnaast heeft God ook besloten het vaccin in de wereld te brengen, net als alle andere middelen die we tot onze beschikking hebben wanneer je eenmaal COVID hebt. Als het leven uit je lijkt te verdwijnen leggen we je aan een hart-longmachine waardoor dat praktisch niet meer mogelijk is. Kortom: God werkt in mysterieuze wegen. En in die wegen hebben wij nog steeds ook de verantwoordelijkheid om de door God gegeven medische en niet-medische kennis en behandelingen te gebruiken. God geeft ons op verschillende wijzen de beschikking over een gereedschapskist met vele elementen, die keer op keer wijzigen, maar ons steeds in staat stellen om op een verantwoorde wijze ons lichaam te onderhouden en te behoeden voor schade, alsook daarmee onze medemens (gelovig of niet-gelovig) daarvoor te behoeden. Elementen in die gereedschapskist zijn bijvoorbeeld de helm die schade aan de hersenen voorkomt als we met de brommer een ongeluk krijgen, de airbags/autogordels/kreukelzones die schade aan ons voorkomen bij een aanrijding. En voor mij zit het vaccin tegen corona (net als het vaccin tegen mazelen, leverontsteking, griep etc.) ook in die gereedschapskist. Ik zie dan de almacht van God in het feit dat sommige mensen, die ervoor gekozen hebben om zich te vaccineren, dan toch ziek worden. Op dat moment heeft Hij een plan met ons (en onze geliefden) dat wij niet altijd begrijpen, maar wel met vertrouwen mogen ondergaan. Met al het onbegrijpelijke leed dat ik de afgelopen periode heb zien gebeuren, ben ik jaloers op de mensen die in dat geloof staan. 

Jan Bakker