n De bemanning na aankomst in de haven van Den Helder. V.l.n.r.: Gerrit Koffeman, Jan de Boer, Jan de Boer (zoon van Jacob), Jacob de Boer, Jelbert Romkes, Jelle Kaptijn en Klaas Pieter Weerstand. Voor: Evert Weerstand.
n De bemanning na aankomst in de haven van Den Helder. V.l.n.r.: Gerrit Koffeman, Jan de Boer, Jan de Boer (zoon van Jacob), Jacob de Boer, Jelbert Romkes, Jelle Kaptijn en Klaas Pieter Weerstand. Voor: Evert Weerstand. Foto:

Laatste visreis van de UK 33

De UK 33 heeft de week voor kerst haar laatste visreis op de Noordzee mogen beleven. Het schip meerde vrijdag 24 december voor het laatst aan in de haven van Den Helder. Daarmee komt ook een eind aan het vissersbedrijf Gebr. P. en T. de Boer bv.


Schipper Jan de Boer zag samen met schipper Jacob de Boer geen toekomst meer in het 34 jaar oude schip. “We zien het niet zitten om nog een grote investering te doen in een schip van deze leeftijd. Duurzaam de toekomst in gaan we met de UK 33 nooit voor mekaar krijgen. Daarom hebben we de knoop doorgehakt en gekozen voor sanering”, aldus Jan de Boer. 

Een nieuw schip komt er ook niet. De schipper merkt op dat het vissen steeds moeilijker wordt gemaakt door nieuwe regels en de komst van windparken. Ook het ontbreken van een opvolger heeft meegeholpen aan de keuze om te stoppen. “Geen van mijn drie zonen wil visserman worden. Dus waarom zou je dan langer doorgaan?”, zegt Jan. 

Vanuit Brussel komt het saneringsproces steeds meer op gang merkt Jan op. ,,Hopelijk is de sanering snel rond vanuit Brussel en kunnen we het afsluiten.” Het schip zal hoogstwaarschijnlijk alleen nog een reis maken naar de sloop. “De kotter is gewoon te oud. Dus het meest logisch is dat de 33 naar de sloop gaat."

Wel is de laatste reis van de UK 33 vastgelegd. Jacob-Willem de Boer, zoon van Jan, was de laatste week met een camera mee aan boord. Voor zijn afstuderen wil hij graag een documentaire maken over zijn vader, familie en het vissersbedrijf en legde hij alles vast van de laatste visreis. En hoe het nieuwe jaar voor Jan eruit gaat zien? “Dat weet ik nog niet. Ik ga eerst de komende weken niks doen. Dat mag ook wel eens na 34 jaar vissen."

Van de bemanning gaat alleen Jelbert Romkes door als Noordzeevisser, op de UK 45. De rest wil aan de wal aan de slag. Jelle Kaptijn rondt de Hogere Zeevaartschool af en Klaas Pieter Weerstand gaat bij de familie Keuter op het IJsselmeer vissen.

n Klaas Pieter Weerstand knoopt de zak dicht. Gerrit Koffeman staat erachter.
n Schipper Jan de Boer in de stuurhut.
n Jan de Boer jr. voorziet de vangst van ijs in het visruim.