Een geruststellende gedachte


'In vrede kan ik mij ter ruste begeven en aanstonds inslapen want Gij alleen, o Here, doet mij veilig wonen'

Psalm 4 : 9

Het gebeurde vlak voor een operatie in de OK van het ziekenhuis in Zwolle. Een gesprek met de chirurg, de anesthesist en enkele operatieassistenten. Wie bent u? Waar komt u vandaan? Wat voor werk doet u?

De gewone vragen. Vlak voor de operatie zei de anesthesist tegen mij: we laten u straks lekker dromen als we de narcose toedienen. Weet u al waarover u gaat dromen? Ik moest het antwoord schuldig blijven. Toen maakte hij een opmerking, die ik niet had verwacht. Zeker niet op deze plaats. Hij zei: Denk maar aan Psalm 4... dan komt het wel goed. Een ongedacht moment, zo heb ik het ervaren. Een geruststellende gedachte!

Ik kan gaan slapen zonder zorgen, staat er in berijmde Psalm. Kan de dichter dat omdat er niets aan de hand is? Welnee, als je deze Psalm in zijn geheel leest, ontdek je dat het woorden zijn van een vluchteling. Zijn onderkomen is een spelonk, met alle gevaar, dat je maar denken kunt. Tóch zegt hij: ik kan gaan slapen zonder zorgen. Want alles heeft hij in Gods handen gelegd. Hij doet mij veilig wonen, zegt hij.

Veilig, dat is een duur woord, een woord dat meestal ontsnapt aan onze mogelijkheden. We leven nu eenmaal in een onveilige wereld. Wat gebeurt er veel om voor te bidden en te danken. Als wij bidden, dan openen zich ook de grenzen van ons eigen bestaan. Bidden, dat is dan niet: je afsluiten voor een ander. Juist niet! Wie de dingen van zijn leven in Gods handen geeft, wordt bij de hand genomen. Als je dat gelooft, beleef je het. En levenslang ben je niet eenzaam meer.

Voor alles wat mijn leven verrijkt heeft, mag ik God danken. Alle nood van mijzelf en anderen, geef ik God in handen. Het is bij Hem in goede handen een ‘amen’ zeggen betekent, dat alles dan ook bij God láten. Geloven dat Hij het van ons overneemt.

Het was een bijzonder moment daar in die OK van het ziekenhuis.

Denk maar aan Psalm 4.

En Psalm 4 zegt het zo (berijmd) 

Ik kan gaan slapen zonder zorgen

Want slapend kom ik bij U thuis

Alleen bij U ben ik geborgen.

Gij doet mij rusten tot de morgen

En wonen in een veilig huis.

Ds. D.C. Hellinga