Afbeelding
Foto:

Groeimarkt

De entree van het doolhof der verslaving is feestelijk versierd met ballonnen en confetti. Het welkomstdrankje proeft zoet, de humor is gevat en iedereen lacht je vriendelijk toe. Maar wie eenmaal dieper het doolhof in dwaalt, komt al snel terecht in grijs en bitterzuur gebied. De gezelligheid bij de ingang slaat om in eenzaamheid. De uitgang is moeilijk te vinden en leidt in veel gevallen met een omweg weer keihard naar binnen.


Verslaving wordt meestal geassocieerd met drank en drugs. Middelen die gemakkelijk zichtbare sporen kunnen nalaten in iemands leven. Maar seks, eten of gokken kunnen je ook tot slaaf maken. Uitgerekend onze overheid gaat er in mijn ogen nu erg laconiek mee om. Sinds 1 oktober is online gokken namelijk legaal geworden in Nederland.

Via buitenlandse sites werd al voor meer dan 400 miljoen euro op jaarbasis vergokt, maar nu mag het dus ook legaal. Legaliseren zou ervoor zorgen dat probleemgokkers sneller in beeld komen. Maar wie bijvoorbeeld rondom voetbalwedstrijden het grote aantal, dure, commercials voor goksites voorbij ziet komen, die beseft dat we hier te maken hebben met een regelrechte groeimarkt.

Gokken kan online in allerlei vormen. Spelen op de fruitautomaat of aan de roulettetafel. Pokeren of blackjacken en uiteraard inzetten op sportwedstrijden. De ene site richt zich op mensen die het spannend vinden als ze naar een wedstrijd kijken waarvoor ze ook een weddenschap hebben lopen. Een andere site richt zich op de kenner, die op basis van heel veel feiten een afweging maakt. Gokken vermomd als pseudowetenschap.


Legaal gokken zorgt ook voor inkomsten voor de schatkist: 100 miljoen euro per jaar. Dat is om mee te beginnen, een inkomstenbron met groeipotentie. En de reclamesector vaart er uiteraard ook wel bij.

Natuurlijk: het merendeel van de (toekomstige) online-gokkers zal prima in staat zijn op tijd te stoppen. Maar toch. We hebben te maken met een  industrie die erop gericht is mensen aan zich te binden. En dat online. Als Facebook al zo enorm verslavend kan zijn, dan kunnen goksites dat vast ook zijn. Ik vrees dat we met al die vrolijke reclames en met het legale labeltje dat eraan hangt nu vele mensen de ellende in jagen. De drempel om er eens een kijkje te nemen is weg en één op de zoveel nieuwelingen gaat voor de bijl.


Mijn oudste dochter studeert sinds kort 

Social Work. Ik heb haar al geadviseerd 

om zich alvast te specialiseren in de behandeling van gokverslaafden. Als ze daar op inzet, weet ze zeker dat ze over een paar jaar volop werk heeft. Het is een groeimarkt, daar durf ik een goede fles (alcoholvrije) wijn om te verwedden.




Jelle Bakker