Gesteggel over de zondagsrust

De uitbreiding van de trailerhelling bij de Evert Bakkerkade stond op het programma van de gemeenteraadsvergadering vorige week. Dat eindigde uiteindelijk in gesteggel over de zondagsrust. De SGP wilde die met een motie waarborgen door de trailerhelling op zondag af te sluiten. Andere partijen noemden dat ‘symboolpolitiek’. 


Leendert Hakvoort (HvU) zei blij te zijn dat de uitbreiding van de trailerhelling door het college zo snel was opgepakt. Hakvoort wees daarbij wel op reparatiepunten die bij de huidige helling nog aangepakt moeten worden. Ook Hendrik Wakker (PVV) vond dat nog wat ‘finetuning’ op zijn plaats was en CU en Gemeentebelangen lieten weten het voorstel van de uitbreiding ‘van harte te steunen’. Volgens Meindert de Boer (SGP) gaat de trailerhelling ‘hoe dan ook ten koste van de zondagsrust’. ,,Dat is natuurlijk op meer plekken zo. Van ons mag het strand ook gesloten worden op zondag. De zondagsrust is ons dierbaar.’’ De partij kwam daarom met een motie om de trailerhelling op zondag fysiek te sluiten, met slagboom of paaltje. ,,En treed nogmaals in overleg met de vereniging De Blijde Baars om ook hun kant af te sluiten op zondag’’, voegde De Boer toe.

Volgens wethouder Nathanaël Middelkoop neemt ook het college de zondagsheiliging serieus. ,,Maar ook andere gebieden zijn op zondag toegankelijk, zoals de haven, het strand en de dijken. En hoe sluit je dat dan? Boa's daarvoor op zondag laten werken is niet principieel. We hebben het onderwerp al besproken met de betreffende vereniging en die ziet er geen reden voor om op zondag af te sluiten. Het is hun eigendom, dus wij zijn ook niet bevoegd om hen daarin te verplichten. Het heeft mijns inziens weinig zin om dit nogmaals aan de kaak te stellen.'' De wethouder sloot af met een citaat uit Prediker 7: ‘Wees niet al te rechtvaardig'.

De andere partijen spraken zich feller uit over de zondagsrustmotie van de SGP. Leendert Hakvoort (HvU): ,,Natúúrlijk zijn wij ook voor behoud van zondagsrust, maar dat moet wel uitvoerbaar zijn. Dit is symboolpolitiek.'' En Jurie van den Berg (Gemeentebelangen): ,,Dit is een motie die anno 2021 niet past. Iedereen moet de vrijheid hebben om te doen wat hij wil op zondag.''