Afbeelding
Foto:

Hallo, ik ben Fokke-Jan Post en ben 25 jaar jong. Ik bin er iene van Appien en Nelleke Post. Ik werk bij de Koninklijke Marine als matroos en doe dit al zes jaar. Momenteel werk ik op Curaçao, waar ik samen met mijn vriendin Alissa de Boer woon.


Ik vaar op de Zr.Ms. Pelikaan, een logistiek transportschip van de Marine. De taken van de Pelikaan zijn voornamelijk het vervoeren van militair materieel en personeel tussen de Koninklijke eilanden, voornamelijk Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Ook bieden wij noodhulp als er een orkaan is overgekomen over het Caribisch gebied. Met twee ruimen kunnen wij water, voedsel, voertuigen en containers vervoeren. Ook trainen we vaak met mariniers, die met de FRISC varen, een snel vaartuig. Het schip telt 17 vaste bemanningsleden en we hebben ruimte om nog eens 60 opstappers mee te nemen. Mijn taak aan boord is kraanbediener en daarnaast voer ik allerlei dekwerkzaamheden uit. De komende twee weken gaan we naar Suriname. Het duurt ongeveer vier dagen om ernaartoe te varen en we zullen zes dagen in Suriname blijven, met als doel de samenwerking tussen de twee landen te versterken. Zo laten wij aan hen zien hoe wij bepaalde dingen aan boord doen, en laten zij ons zien hoe we oefeningen op de rivieren en in de jungle kunnen doen met de FRISC.

Maandag

Op de dag van vertrek beginnen we om 7.00 uur. We laden de laatste pallets met spullen aan boord en de technische dienst start de diesels op. Om 8.00 uur hijsen we onze valreep aan boord en gaan de trossen los. Nadat we de beroemde pontjesbrug zijn langsgevaren, doen we nog een paar oefeningen en daarna gaan we eten. Een werkdag op zee duurt tot 16.30 uur, daarna hebben we vrije tijd.

Dinsdag

Nog drie dagen voor onze aankomst in Paramaribo. Vandaag begint mijn dag om 3.5 uur, omdat ik de wacht loop samen met nog een officier. Op de Caribische Zee is het qua scheepvaart niet druk, dus het is een rustige ochtend. Na de wacht ga ik eerst ontbijten. Daarna begin ik samen met een andere matroos aan wat algemene scheepstaken. Dat betekent onder andere schoonmaken en onderhoud doen. Na het eten doen we nog een brandoefening en daarna gaan we de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Noorwegen kijken. 's Avonds hebben we tijd voor onszelf. Dit betekent dat we een film kijken of een potje FIFA spelen.

Woensdag

Nog twee dagen voor onze aankomst in Paramaribo. Na het ontbijt om 7.00 uur gaan we aan het werk. Het is niet erg druk vandaag, dus naast onze standaardwerkzaamheden doen we ook een man-over-boordoefening. Er wordt dan onverwachts een pop in het water gegooid. Het is dan mijn taak om samen met nog een andere matroos deze 'drenkeling' op te pikken met een rubberboot. Dit alles moet binnen zes minuten gebeuren. Na de oefening spoelen we alles nog even zoet na en we zijn klaar.

Donderdag

Nog één dag voordat we aankomen in de haven van Paramaribo. Vandaag gaan we het schip aan de buitenkant goed schoonmaken. We verwachten tijdens de week in Suriname veel bezoek, waaronder verschillende ministers en ambassadeurs. Het schip moet er daarom een beetje knap uitzien. Met acht mariniers als hulp is dit klusje gauw geklaard. Aan het einde van de middag varen we al voor de kust van Suriname. Ik moet dan de FRISC hijsen en lanceren, om acht personen van de Surinaamse Militie op te pikken, die een dag en een nacht bij ons aan boord gaan kijken. Ze krijgen een rondleiding en zullen met de wacht meelopen. Dit alles om te laten zien hoe het bij ons aan boord gaat.

Vrijdag

Vandaag is het de dag van aankomst in Paramaribo. De dag begint vandaag weer om 3.45 uur. Ik sta op de brug met een wachtsofficier en een Surinaamse machinist. De voertaal in Suriname is Nederlands, dus de communicatie met de Surinamer loopt soepel. Er worden veel verhalen uitgewisseld en de Surinamer vertelt ons van alles over Suriname: van het lekkere eten tot de cultuur en de geschiedenis. Hij stelt zelf ook veel vragen over Curaçao en Nederland, dus de wacht gaat lekker snel. Omdat het erg ondiep is voor de kust van Suriname, moeten we wachten op hoogwater. Dit is rond 14.00 uur. We ontvangen een loods aan boord en beginnen met de aanloop naar de Nieuwe Haven in Paramaribo. Het is een mooi stukje varen door de rivier, ongeveer twee uur. Eenmaal aangemeerd komt de Nederlandse ambassadeur van Suriname even aan boord voor een praatje. Daarna is het tijd voor een koud biertje. We blijven in totaal zes dagen in Suriname. Ik heb zelf twee dagen vrij. Ik zal in die twee vrije dagen een dag naar de jungle gaan en een dag Paramaribo ontdekken.

Afbeelding
Afbeelding