n Klaas Kramer op zijn werkkamer tijdens het doorspitten van zijn archief.
n Klaas Kramer op zijn werkkamer tijdens het doorspitten van zijn archief. Foto:

75 jaar PV Tot Weerziens

1946-2021

Op 15 november 1946 werd in de scheerwinkel van de familie Snoek de Postduivenvereniging Tot Weerziens opgericht door Hendrik Koffeman, Jelle Hakvoort, Kees Kaptijn en Sjoerd Snoek. Deze vier heren vormden tevens het eerste bestuur. De naam voor de vereniging werd bedacht tijdens de eerste bestuursvergadering door de moeder van Jelle Hakvoort, Jannetje Hakvoort-Kramer.


Deze maand bestaat de oudste duivenvereniging van Urk 75 jaar. Een prachtig jubileum en voor deze krant reden om samen met Klaas L. Kramer, zelf oud-voorzitter, oud-secretaris, oud-penningmeester en erelid van de vereniging, zijn archieven in te duiken en een stukje historie aan het papier toe te vertrouwen. Klaas heeft niet alleen een uitgebreide verzameling van de vereniging, maar zit ook vol met verhalen over vroegere tijden. Verhalen die het waard zijn om bewaard te blijven.

Klaas vindt het ontzettend jammer dat het aantal liefhebbers van de duivensport op Urk de laatste jaren met rasse schreden is teruggelopen. ,,Tot Weerziens heeft een ledenaantal gehad van ruim tachtig, maar dat is de afgelopen jaren flink afgenomen. Nu zijn het er een kleine twintig. Er is (bijna) geen aanwas meer van jeugdige leden en daarnaast is het ook weer typisch Urks dat we drie duivenverenigingen hebben die aangesloten zijn bij dezelfde afdeling en dezelfde vluchten vliegen."


,,Ik ben zelf lid vanaf 1947 en heb in al die jaren heel veel meegemaakt bij Tot Weerziens en ik kijk met heel veel trots terug. Ondanks dat we een relatief kleine vereniging zijn en waren, hebben we het eind jaren zeventig toch maar voor elkaar gebokst dat we een nieuw clubgebouw konden bouwen. Met de uitgifte van obligaties, met verlotingen en braderieën, en de inzet van heel veel vrijwilligers hebben we dat klaargespeeld. En weet je... het gebouw staat er nog steeds en de vereniging is financieel kerngezond."



In datzelfde clubgebouw is een paar weken geleden ook een film vertoond, gemaakt door Klaas, over de historie van de PV Tot Weerziens. Opnames die zeker tot de verbeelding van de aanwezige leden spraken en die intussen ook al zijn vertoond in de Talma.


,,De vorige jubilea hebben we altijd gevierd. Jammer dat er door de vereniging geen aandacht wordt besteed aan dit jubileum", aldus Klaas. Hij is blij dat er met dit artikel toch nog wordt stilgestaan bij het 75-jarig bestaan van 'zijn' vereniging.

n Lijst met voorzitters en ereleden van Tot Weerziens.
n Jochem Post, oud-voorzitter en erelid van Tot Weerziens.
n Gerrit Ruiten was een liefhebber pur sang, maar samen met zijn vrouw Klazien ook vrijwilliger van het eerste uur.
n Klaas Kramer op jonge leeftijd met de bakfiets waarmee op vrijdag de duiven in Emmeloord werden gebracht.
n Artikel in Het Urkerland over de jeugdleden van Tot Weerziens.
n Een oud artikel uit Het Urkerland.
n Een brief van voorzitter Tekkelenburg aan de leden over vliegen op zondag.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding