n Zo zal de nieuwbouw eruit zien kijkend vanaf de plek waar de hoofdtribune staat.
n Zo zal de nieuwbouw eruit zien kijkend vanaf de plek waar de hoofdtribune staat. Foto:

SV Urk onthult plannen nieuwbouw tijdens Algemene Ledenvergadering

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van SV Urk, die gisteravond werd gehouden, zijn de nieuwbouwplannen van de grootste sportvereniging van Urk gepresenteerd aan de leden.


Een aantal jaren geleden is er door de club onderzocht wat het te verwachten ledental in 2030 zou zijn. Dit onderzoek wees uit dat voor dat jaar gerekend moest worden met een ledental van ongeveer 1.800. Om ervoor te zorgen dat ook de accommodatie de verwachte groei kan opvangen, heeft het bestuur van SV Urk een commissie in het leven geroepen onder leiding van projectleider Rein Brands, om plannen te maken voor nieuwbouw en de financiĆ«le haalbaarheid daarvan te onderzoeken. 


Het plan voorziet in een nieuwe kantine, een nieuwe businessruimte en diverse vergader- en ontvangstruimtes. In de plannen is tevens rekening gehouden met een eventuele uitbreiding van acht kleedkamers. De lengte van het nieuwe gebouw wordt 82 meter en maximaal 14 meter breed. Bij het maken van de plannen is rekening gehouden met de huidige staantribune. Die zal niet verdwijnen, maar krijgt zelfs een (gedeeltelijke) overkapping.


Een ambitieus plan, realiseert ook Rein Brands zich, maar wel realistisch. ,,In de eerste plaats is de groei van het aantal leden de afgelopen periode in een stroomversnelling geraakt. Nu al zijn er bijna 1.600 leden, terwijl er in het onderzoek sprake was van een meer gelijkwaardige groei richting 2030. Als we in dit tempo doorgroeien, wordt het genoemde aantal per 2030 (1.800) al binnen twee tot drie jaar bereikt. Bij de senioren hebben we bijvoorbeeld recent een flinke instroom gezien omdat het Hobbyvoetbal vol zit. Ten tweede hebben we te maken met een kantine en tribune die beide al meer dan dertig jaar oud zijn. De kantine puilt op zaterdagen meer dan eens uit en is al jaren te klein, net als de ontvangstruimtes van de tribune die daarnaast een indeling hebben die tegenwoordig niet meer als praktisch wordt ervaren."

Om tot een voorlopig ontwerp te komen, is de projectgroep bij alle commissies binnen SV Urk langs geweest om een pakket van eisen op te stellen waaraan de nieuwbouw zou moeten voldoen. Dat pakket is aangeboden aan Hein Coenen van KC Bouwburo, die aan de hand daarvan, zonder ook maar een euro in rekening te brengen, een ontwerp en calculatie heeft gemaakt. De totale bouwkosten van het plan zoals dat nu is ontworpen, bedragen 2,9 miljoen euro. Een fiks bedrag, erkent ook Rein Brands; ,,Toch zijn we heel optimistisch over de financiering van het plan. De club heeft de afgelopen jaren flink gespaard en gereserveerd. Flynth Accountants is druk aan de slag geweest met het binnenhalen van BOSA subsidie en samen met de toezeggingen die we daarover hebben, kunnen we al een substantieel deel van de kosten dekken. Voor het uiteindelijk te financieren bedrag gaan we een aanvraag indienen bij maatschappelijk financieren. Daaraan is wel de voorwaarde verbonden dat de gemeente Urk garant wil staan voor een bedrag van 1 miljoen euro, waardoor er dan een hele aantrekkelijke rente aangeboden kan worden. De gesprekken daarover zijn al gaande en hadden een positief verloop. Diverse bedrijven hebben al contact met ons gehad en aanbiedingen gedaan waardoor wij ervan overtuigd zijn dat de bouwkosten een stuk lager zullen uitvallen dan nu is begroot. Vergeet daarbij ook niet dat er nog acties op touw zullen worden gezet om gelden binnen te halen." 


,,Afgelopen maandag zijn de plannen gepresenteerd aan het Algemeen Bestuur van SV Urk. De aanwezige bestuursleden waren zonder uitzondering positief en hebben ons toestemming gegeven de plannen verder te ontwikkelen", aldus Brands. ,,Als alles volgens de opgestelde planning loopt, hopen we na de zomervakantie 2022 te beginnen met de bouw. Voordat het zover is moeten er nog wel wat hobbels genomen worden. De garantstelling van de gemeente is een must, omdat we anders met hele andere rentepercentages te maken krijgen. Het bestemmingsplan zal gewijzigd moeten worden. Kan dat via een verkorte procedure of moeten we daar een half jaar voor uittrekken. We gaan nog weer in gesprek met de commissies binnen SV Urk om te komen tot een definitief ontwerp; er staat ons nog wel het een en ander aan werk te wachten voordat we kunnen gaan bouwen. Het laatste woord is daarbij uiteraard aan de leden van SV Urk tijdens een bijzondere ALV die gehouden wordt op het moment dat het ontwerp definitief is, de aanbesteding is geweest, de begroting en het dekkingsplan klaar zijn en alle vergunningen op orde".


De leden van SV Urk zullen dus nog wel even geduld moeten hebben voordat de nieuwbouw gerealiseerd zal zijn. De projectgroep heeft er alle vertrouwen in dat er in 2023 een prachtig nieuw gebouw zal staan waar de plaatselijke voetbalvereniging weer tientallen jaren mee vooruit kan. Opgeteld bij het overleg dat momenteel gaande is met de gemeente Urk over vervangingen en aanpassingen op het sportpark, kan er binnen afzienbare tijd sprake zijn van een volledige metamorfose van sportpark De Vormt.

n Dit kan het nieuwe uitzicht worden vanuit de auto op het parkeerterrein.