Afbeelding
Foto:

Hallo, ik ben Sjoerd Bakker (39), getrouwd met Margriet Loosman (38). We zijn gezegend met drie prachtige kinderen: zoon Thymo (15) en dochters Rosa-lin (13) en Djula (7). Sinds 2015 werk ik als jongerenpastor voor de Gereformeerde Kerk van Urk (GKU).


Mijn werk als jongerenpastor is heel divers, er is niet één week hetzelfde, wat zeg ik zelfs niet één dag. Allerlei verschillende werkzaamheden lopen steeds door elkaar heen. Maar wat de verschillende werkzaamheden echter met elkaar gemeen hebben is dat er steeds één Iemand centraal staat! Ik mag op vele verschillende manieren met jongeren in gesprek gaan over God, wie Hij is, wie Hij voor hen wil zijn en over het geloof in Hem! Een groot deel van de verschillende werkzaamheden zou ik kunnen onderverdelen in een drieluik: pastoraat, onderwijs en activiteiten. Deze verschillende werkzaamheden vragen natuurlijk ook steeds de nodige voorbereiding. Zonder compleet te kunnen en willen zijn neem ik u even mee op reis in een werkweek door te kijken naar een aantal willekeurige dagen.

Zondag

Terwijl velen op de rustdag nog heerlijk liggen te slapen, sta ik vroeg op om mij in alle rust voor te bereiden op de kinderdienst die ik straks om 10.00 uur mag doen in een klein kerkje in Friesland. Ik lees nog even alles rustig door wat ik heb voorbereid en kijk een laatste keer naar de liturgie. Ondanks de maatregelen was het een mooie dienst.

In De Poort op Urk ontmoet ik na de kost mijn belijdenisgroepje van afgelopen jaar. Het is bij ons de goede gewoonte om met elkaar, na het doen van openbare belijdenis, verder te gaan als gespreksgroep. Je bent nooit uitgeleerd… Tussendoor even naar huis. Ik mag namelijk voorgaan in de middagdienst van 17.00 uur in De Poort. Samen met Jaap Kramer heb ik een liturgie opgesteld waarin het thema ‘Dankbaarheid’ centraal staat. Ook in de dalen van het leven hebben we zoveel om dankbaar voor te zijn; dit mag de boodschap zijn, iedere dag 10.000 redenen tot dankbaarheid. 

Om 19.15 uur ontmoeten de kinderen twee nieuwe typetjes bij de Sing4Him, namelijk Toos en Koos. Een feest om dit te mogen doen. Tegelijkertijd is het heel dubbel. Voorheen mocht ik dit doen samen met Marjan Cleveringa, toen stonden we bekend als Cees en Bep, maar we moesten helaas afgelopen winter afscheid van haar nemen.

Maandag

In de ochtend is er tijd voor het bijwerken van de mail en het beantwoorden van appjes. In hoeveel app-groepen kan een mens zitten… Ik pleeg een aantal telefoontjes en neem de agenda van de komende week door. Ik bereid me voor op een pastoraal bezoek later deze dag en ga aan de slag met de stof van vanavond. Op maandagavond mag ik namelijk met ruim 350 jongeren stilstaan rondom Gods Woord bij Follow-Me. Verdeeld over vier groepen verzorg ik steeds het plenaire gedeelte en neem ik de jongeren mee in het thema van die avond, voordat ze in kleine groepjes samen met de mentoren verder in gesprek gaan over het thema. Na Follow-Me sluit ik de dag af met nog een pastoraal gesprek. Verspreid over de hele week mag ik met verschillende jongeren in gesprek gaan, over God, het geloof, over vragen, over vreugde en verdriet, over het leven… Soms lukt het jongeren niet alleen in het leven, soms hebben ze even hulp nodig. Een luisterend oor, een hand op hun schouder. Als jongerenpastor mag ik degene zijn die vanuit de kerk ze dit kan bieden, en mag ik met ze in gesprek gaan, uit de Bijbel lezen en met ze bidden. De gespreksthema’s zijn heel divers, er zitten ook hele moeilijke gesprekken bij maar ik weet echter dat ik het niet alleen hoef te doen, God is er altijd bij. Daarnaast mag ik ook samenwerken met tien jeugdouderlingen die actief zijn in het pastoraat. Jongeren en hun ouders weten mij inmiddels te vinden of we gaan zelf op zoek.

Dinsdag

Ik begin de dag met lesgeven, ik geef namelijk nog een aantal uren godsdienst aan het Emelwerda College. Ik ervaar dit ook weer als een verrijking voor mijn werk in de kerk want als docent sta je middenin de belevingswereld van de jongeren, je hoort heel wat voorbij komen. In de middag bereid ik pastorale gesprekken voor en neem nog het een en ander door voor verschillende vergaderingen. Er is namelijk ook veel overleg nodig om dit werk goed te kunnen doen, binnen en buiten de muren van de GKU. Zo spreek ik bijvoorbeeld regelmatig met verschillende organisaties en partijen die zich ook inzetten voor jongeren. Iedere eerste dinsdag van de maand zijn er de vergaderingen van de Jeugd Centrale. De meeste activiteiten voor de jeugd zijn in de GKU ondergebracht bij de Jeugd Centrale. Samen met de vrijwilligers van deze organisatie bedenk en organiseer ik vele verschillende activiteiten. Nu we weer te maken hebben met extra maatregelen is het echter wel steeds schakelen. Bepaalde activiteiten kunnen geen doorgang vinden omdat het nu gewoon even niet kan. Toen duidelijk werd dat dit jaar ‘De ontdekking van kerst’ wederom geen doorgang kon vinden ben ik na gaan nadenken over een plan B. Uiteindelijk is dit ‘Karst op de bult’ geworden. Een bijzonder sfeervol kerstprogramma dat op Eerste Kerstdag om 20.00 uur via de livestream van de GKU wordt uitgezonden. In dit programma komt een oud Urker kerstverhaal tot leven, uitgevoerd door Stichting Musical Groep Urk. Momenteel zijn we volop bezig met filmopnames. In de activiteit JC creatief op 9 december komen mijn roots als bloemist samen met theologie. Op een creatieve manier vertel ik het kerstevangelie tijdens een workshop liturgisch bloemschikken. 

Woensdag

Vandaag om 18.00 uur is de deadline van het kerkblad. Ik schrijf veel voor het kerkblad en ook het jeugdleven. Daarnaast plaats ik regelmatig items online op verschillende sociale mediakanalen en in onze eigen JC-app! In die app is er bijvoorbeeld sinds 1 december een digitale adventskalender. Iedere ochtend ontvangen de gebruikers van de app een prachtige foto met een Bijbeltekst. Hiervoor heb ik bij iedere dag een korte toepassing geschreven, en zo neem ik de lezers mee door de Bijbel op weg naar kerst. 

Donderdag

In de ochtend voer ik verschillende pastorale gesprekken. Om 14.00 uur is het zogenaamde predikantenoverleg. Samen met de dominees bespreek ik het ‘werk’ in de kerk. De ene week is het echt een vergadering, de andere week is het meer een gebedsbijeenkomst want dan bidden we voor en met elkaar. 

Naast Follow-Me verzorg ik ook nog andere vormen van catechese op de donderdagavond. Het kan zo zijn dat een reguliere catechisatievorm niet past bij een jongere. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld op het gebied van werkwijze, lesstof, gezondheid of mobiliteit. Wij willen als kerk echter iedere jongere in de gelegenheid stellen om te kunnen groeien in geloof, door samen in gesprek te zijn en te leren wat Gods Woord ons te vertellen heeft. Daarom zijn er in de GKU ook verschillende plusgroepen, interactieve vormen van catechisatie op maat. Dit zijn kleine groepjes waarin de aangeboden lesstof op het niveau van de jongere wordt aangeboden. In een aantal gevallen betekent dit zelfs dat ik een-op-een catechese geef. 

Vrijdag

In de ochtend heb ik verschillende afspraken gepland staan. Op deze bewuste vrijdagmiddag geniet ik even van wat vrije tijd. Om 19.00 uur ga ik weer naar De Poort, deze keer voor het JC café. Dit is de plek waar tieners elkaar kunnen ontmoeten op vrijdagavond bij ons in de kerk. Er zijn steeds verschillende activiteiten in het JC café, van spelletjesrondes tot het kijken van een mooie film met een boodschap. Ontmoeting staat centraal.

Zaterdag

Op zaterdag geef ik om 18.00 uur catechisatie aan de zogenaamde restgroep. Deze groep is er voor jongeren die door de week niet kunnen vanwege werk of studie. Na de catechisatie presenteer ik een thema-avond van het ‘lidlare’ traject, onze belijdeniscatechisatie. Naast 21 reguliere lessen, worden er in dit traject ook drie thema-avonden aangeboden en een weekend. Na deze avond loop ik samen met twee jeugdouderlingen nog even de straat uit richting de Akkers om daar te kijken en gesprekken aan te gaan.

Een week is zomaar weer voorbij. Tussen de verschillende werkzaamheden door is het heel belangrijk om stille tijd te nemen! Om te luisteren naar Zijn stem, om te lezen in Zijn Woord en in gebed te zijn met Hem. Op naar de volgende week… maar niet uit eigen kracht!

Afbeelding
Afbeelding