Testlocatie GGD in
voormalige Rabo

Het voormalige pand van de Rabobank wordt vanaf dinsdag de plek waar mensen terecht kunnen voor een GGD-coronatest. Dat maakt de gemeente bekend.


Urkers met corona-achtige klachten moeten nu nog van Urk af om zich bij de GGD te laten testen. Vaak kon dat wel dichtbij, in Emmeloord, maar wethouder Freek Brouwer hoorde ook verhalen van mensen die richting bijvoorbeeld Staphorst gedirigeerd werden: ,,Dat is onwenselijk en daarom zijn we op zoek gegaan naar de goede locatie op Urk."

Aan de Klifweg kunnen burgers straks terecht op dinsdag, donderdag en zaterdag, van 9.00 tot 12.15 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Vooraf moet bij de GGD een afspraak gemaakt worden. Geprobeerd wordt om ook spontaan testen mogelijk te maken.

Het zoeken naar een geschikte locatie nam enige tijd in beslag en daarbij speelt ook mee dat het moeilijk is om voldoende geschikt personeel te vinden. 

In de voormalige Rabobank wordt door een bedrijf ook zes dagen in de week Testen voor Toegang aangeboden. Brouwer: ,,Maar beide diensten worden strikt gescheiden gehouden."

De GGD regelt volgens de gemeente zelf een adequate beveiliging van het gebouw. 


Het zetten van coronavaccinaties gebeurt op Urk via de huisartsen. Van die laagdrempelige aanpak wordt volgens de wethouder inmiddels goed gebruik gemaakt, maar Urk blijft de gemeente waar het laagste percentage van de bevolking zich laat inenten. Van de volwassen bevolking is 33 procent volledig gevaccineerd.