Afbeelding
Foto:

Op het Werk


Urkers vertellen over hun werkweek. Van stukadoor tot stuwadoor, van boekhouder tot boekbinder, van visserman tot visverkoper.

Meld jezelf (of iemand anders) aan via redactie@urkerland.nl.

Tessa Kelder en Martien Borg openden in 2007 in Emmeloord een zorgboerderij met dagbesteding voor ouderen, ’t Boerenerf. Toen de overheid bezuinigingen aankondigde, waardoor de dagbesteding behoorlijk zou inkrimpen, werd het plan opgevat om er een woongelegenheid voor mensen met dementie te bouwen. In 2012 werden die plannen gerealiseerd met de bouw van zes zorgappartementen. Eind 2012 werden die officieel in gebruik genomen, en al snel werden er nog twee appartementen bij gebouwd. Tevens werden er logeerkamers gecreëerd voor tijdelijke opvang ter ontlasting van de mantelzorg. Omdat uitbreiden in Emmeloord niet mogelijk was, werd gezocht naar een tweede locatie. Een boerderij in een rustige omgeving met een prachtige tuin, gelegen aan de Urkerweg 34 bij Tollebeek werd gevonden. Op deze locatie met twintig zorgappartementen werken veel Urkers. Samen met één 'vreemde' hielden ze de afgelopen week hun werkzaamheden bij.


Gre Loosman-Hakvoort (verzorgende IG), 39 jaar en getrouwd met Jan, drie kinderen (Pieter, Heidy en Andries).


Maandag:

Mijn dienst begint om 10.00 uur. Ik kom binnen met onze hond Snuf, begroet de bewoners en onze logé en heb de overdracht op de zusterpost met de collega van de nachtdienst. Er was niets bijzonders gelukkig. Ik check de agenda en zie dat er nog wat bloeddrukmetingen gedaan moeten worden. Die stuur ik naar de huisarts voor de artsenvisite van vrijdag. Maar eerst een lekker bekkien en ondertussen knutselen de bewoners pindakransen. We eten stamppot boerenkool en onze bewoner Cor is al druk bezig met aardappels schillen. Ik deel de medicatie uit en na het eten gaan de meesten op een knippien. Na het rustuurtje halen we met een paar bewoners een frisse neus, laten Snuf uit en kijken of er post is. Familie komt langs, we doen een bekkien en met een gezellig muziekje op de achtergrond wordt er heerlijk gekletst en doen we spelletjes. Ik probeer van elke dag een feestje te maken. Het is inmiddels alweer 17.30 uur. We eten soep met brood, ik deel de medicatie uit en rapporteer de bijzonderheden. Als laatste volgt de overdracht aan de avond-/nachtdienst. Mijn dienst zit erop. 


Marleen Borg (verpleegkundige), 27 jaar en vrijgezel.


Dinsdag:

Mijn dag begint om 7.30 uur op locatie Emmeloord. Ik ben in consult gevraagd om mee te kijken bij een bewoner die niet fit is. Na lichamelijk onderzoek en uitvraag vermoed ik een longontsteking. Ik instrueer mijn collega de huisarts te bellen en de lichamelijke controles zoals hartslag, bloeddruk en temperatuur regelmatig te meten. Ook geef ik hoestinstructies; de longen klinken vol met slijm en de cliënt hoest niet goed op, wat nadelig zal zijn in het herstel. Daarna rij ik door naar Tollebeek. Er is een cliënt met een dreigende doorligwond die ik beoordeel, waarna ik samen met de collega’s een plan opstel. Vanuit mijn kennis en expertise als ic-verpleegkundige van het Medisch Centrum Leeuwarden kan ik gericht adviezen geven en de eerste triage doen, waarna ik contact heb met de huisarts over het plan. Het is een fijne samenwerking. Ondertussen geniet ik van de bewoners die heerlijk hun eigen gang gaan en stralen wanneer zij iets creatiefs gedaan hebben. Ik eet gezellig met de bewoners en collega’s mee en werk gelijk even ons Instagramaccount @zorgboerderij_boerenerf bij. Daarna heb ik contact met de huisarts over een andere casus en ga ik aan het werk met de zorgdossiers, heb ik een overleg met het bestuur en nog een nazorggesprek naar aanleiding van een overlijden. Het is inmiddels alweer 18.00 uur, tijd om naar huis te gaan. Morgen heb ik weer een dienst op de ic. Ik geniet van de afwisseling in het werk en neem mijn ervaringen van beide werkplekken mee om in beide settingen van elkaar te leren.


Herrina van Slooten (helpende), 47 jaar en getrouwd met Albert. Vijf kinderen (Jacolien, Geraldine, Gert-Jan, Alissa en Emmaly) en drie kleinzoons (Jari, Joëll en Jim).


Woensdag:

Mijn dienst begint woensdagmiddag om 14.00 uur. We hebben elke dag heerlijk vers fruit; samen met een bewoner heb ik dit voor iedereen klaargemaakt en hebben we een kopje thee gedronken. Samen met een bewoner heel veel leuke dingen ingepakt voor de kerstmarkt die zaterdag 11 december wordt gehouden. Nadat we daar mee klaar waren dronken we nog een bakje koffie met een vers gebakken plak cake er bij. Aan het einde van de middag maak ik samen met de bewoners de broodtafel klaar. We nemen alle tijd en genieten samen van al het lekkere wat op tafel staat. Daarna kijken we samen tv, praten de dag door en help ik een paar bewoners zich klaar te maken voor de nacht. Degenen die al naar bed willen help ik daarbij. Om 21.00 uur is mijn dienst ten einde en ga ik naar huis.


Lummie de Boer (verzorgende IG), 47 jaar en getrouwd met Willem. Vier kinderen (Janita, Sijmen Jan, Pieter en Age) en drie kleinkinderen (Juriaan, Emmelie en Jahnessa).


Donderdag:

Mijn dienst begint om 18.00 uur. De bewoners hebben net het brood op en zitten al aan de koffie en thee. Samen nemen we de dag door. Ze hebben walnoten geraapt bij de boom en zijn trots op hun verzameling. Samen met mijn collega-helpende help ik een bewoner met de tillift in bed. Ze is rolstoelafhankelijk en niet meer mobiel genoeg om zelf in bed te stappen. De andere bewoners hebben nog lang geen zin om naar bed toe te gaan en daarom tuigen we samen de kerstboom op tot een prachtig geheel. Ik blijf hier slapen, mijn dienst is morgenochtend om 10.00 uur afgelopen. Ik geniet iedere dienst weer van ons dankbare werk en de lach op het gezicht van de bewoners. Het geeft mij voldoening, het werk op deze mooie zorgboerderij.


Janneke Ruizendaal (verzorgende IG), 48 jaar en getrouwd met Richard. Vier kinderen (Inge, Klazientje, Richard en Cornelis).


Vrijdag:

Al acht jaar ben ik in de zorg werkzaam, maar sinds twee maanden bij ’t Boerenerf bij Tollebeek. Mijn dienst begint om 10.00 uur. Wat vind ik het toch iedere keer weer fijn binnenkomen. De werkdruk is laag, ik heb alle tijd en aandacht voor de bewoners. Een van de cliënten is onrustig, ik kan in alle rust bij hem zitten en samen drinken we een kopje thee. Hij wordt al rustiger, wat fijn dat dit kan. Tijdens de artsenvisite overleg ik met de huisarts hoe het met de cliënten gaat en stellen we medische behandelingen bij. Dit koppel ik terug aan de familie, iedereen is weer op de hoogte. Wat een verschil, van een groot verpleeghuis naar een prachtige locatie waar rust, ruimte en vrijheid is. Zorg naar wens en behoefte van de bewoners. Wat ben ik blij dat ik deze overstap heb gemaakt. De overdracht is geweest en met een glimlach ga ik weer huiswaarts.


Jacolien Kramer (verzorgende IG), 52 jaar en getrouwd met Rein. Vier kinderen (Janita, Riekelt-Jurie, Christina en Gretha) en twee kleinkinderen (Albert en Reinier).


Zaterdag:

Mijn avonddienst begint om 18.00 uur. Als ik binnenkom begroet ik de bewoners. Dan doen we de overdracht op kantoor met de dagdienst. De bewoners zitten meestal nog aan de keukentafel omdat ze net brood hebben gegeten, dus gaan we daar een spelletje doen. Vanavond doen we pim pam pet omdat iedereen daaraan mee kan doen. Een bakje koffie of thee doen we tijdens het spel. Daarna zet ik de medicijnen voor de nacht klaar, en dan wil meestal de eerste gelijk naar bed. De bewoners die later naar bed gaan, kijken in de woonkamer tv en genieten ondertussen nog van een glaasje advocaat. Op zaterdag maak ik vaak samen met een bewoner een kwarktaart, die bestemd is voor de zondag. Tussen 20.00 en 22.00 uur gaan de bewoners naar bed. Ik rapporteer de bijzonderheden van die avond en ga zelf ook naar bed rond 23.30 uur. In de nacht word ik meestal een paar keer wakker van de bel als er iemand naar het toilet moet. 's Morgens om 7.00 uur sta ik op en kijk of er al bewoners wakker zijn. Het loopt al tegen 7.30 uur als de eerste bewoner wakker wordt. Samen met een collega begin ik dan gelijk met de verzorging. Rond 9.30 uur zijn we klaar. Nog even de rapportage doen en om 10.00 uur komt een collega van de dagdienst en zit mijn dienst er alweer op.


Marberta Korf (helpende),19 jaar en verkering met Louw.


Zondag:

Dit weekend heb ik samen met mijn collega-verzorgende IG de dagdiensten. Ik begin om 7.30 uur en help de nachtdienst met de verzorging van de cliënten. We zorgen dat iedereen er tiptop uitziet. Doordat er veel Urkers in Tollebeek werken, heerst er een gezellig Urker sfeertje. Zelfs de ‘vreemde’ bewoners zijn al helemaal aan ons gewend en doen gezellig mee. We drinken een kop koffie, bereiden samen met de bewoners het warme eten voor en zitten gezellig met z'n allen aan tafel. ’s Middags doen we een spelletje en zijn we creatief bezig. Een andere cliënt gaat nog even bij de walnotenboom kijken. Ook komt er 's zondags regelmatig familie langs. Iedereen gaat heerlijk zijn gang; hoe mooi is dat? Mijn dienst eindigt om 15.30 uur. Ik zie de cliënten volgende week weer.

n Gre met hond Snuf.
n Marleen
n Herrina
n Lummie met bewoner Wiepie.
n Janneke
n Jacolien en bewoner Arie.
n Maberta
n Bewoner Cor Verhoeff schilt de aardappelen. Een paar dagen later kwam Cor plotseling te overlijden.
n Een bak met walnoten uit eigen tuin.