n Zo ziet de huidige kliniek eruit.
n Zo ziet de huidige kliniek eruit. Foto:

Liberi Foundation start nieuw project

De Liberi Foundation, een Urker initiatief dat in 2016 het levenslicht zag, heeft in vijf jaar tijd al een paar prachtige projecten gerealiseerd op het gebied van het verbeteren van de onderwijsomstandigheden in Kamimbi, een dorpje in Zambia. De stichting wil zich nu inzetten om in het dorp een nieuwe kliniek te bouwen.


In 2017 is de Liberi (Latijns voor 'kinderen') Foundation gestart met de bouw van een compleet nieuwe school in Kamimbi: de Liberi School. Dit jaar is die school weer uitgebreid met vier lokalen. 


Siamatika school

Naast de bouw van de Liberi School heeft het bestuur van de Foundation, bestaande uit Wilma Kaptijn, Mirjam Kramer, Rick de Graaf en Dirk Koffeman, zich ook ingezet om de nabijgelegen Siamatika school te renoveren en het bestaande onderwijs te verbeteren. ,,Omdat wij op de Liberi School maximaal één leerling per gezin toelaten (zodat uit elk gezin in ieder geval één kind de mogelijkheid heeft hier onderwijs te volgen) en maximaal 38 leerlingen per klas hanteren, gaan veel broertjes en zusjes van die kinderen naar de Siamatika school. Die kinderen hebben ook recht op goed onderwijs, vandaar onze keuze voor die school", aldus Wilma Kaptijn. Mirjam Kramer vult aan: ,,Goed onderwijs geeft kinderen meer kansen in hun leven en het komt de omgeving en de maatschappij ten goede. We maken nu al plannen om bijvoorbeeld kinderen die straks na hun studie naar een universiteit gaan, een studiebeurs te kunnen geven, waarbij we dan verwachten en hopen dat ze nu hun universitaire opleiding als arts, advocaat of wetenschapper terugkeren naar de streek waar ze vandaan komen, om zo de opgedane kennis in praktijk te brengen en aan de nieuwe generatie door te geven."

 

Verouderde kliniek

Ook gezondheidszorg is belangrijk. Kamimbi heeft één gezondheidspost, de Siamatika Health Post. Het ontbreekt hier aan de basisbenodigdheden. De stichting heeft de afgelopen jaren alles in het werk gesteld om de kwaliteit van deze kliniek te verhogen, door het geven van medicijnen en simpele hulpmiddelen. Rick de Graaf: ,,In de regio Siavonga, waar Kamimbi toe behoort, zijn meer dan 10.000 mensen afhankelijk van deze kliniek. Momenteel verkeert de kliniek in dusdanig slechte staat van onderhoud dat men hier nauwelijks hulpverlening kan geven. Er is bijvoorbeeld geen elektriciteit en geen stromend water. Ook leiden bevallingen vaak tot bloedvergiftiging bij de moeder, omdat er geen mogelijkheid is om de gebruikte materialen te steriliseren. Dit leidt tot hoge moedersterfte. Daarom hebben we besloten een nieuw project op te starten, bestaande uit de bouw van een nieuwe kliniek voor reguliere gezondheidszorg en tevens opnamemogelijkheid. Het huidige gebouw willen we verbouwen tot een poli verloskunde, met een verloskamer, maar ook ruimtes voor observatie en screening. De bouwkosten voor de nieuwe kliniek zullen ongeveer 250.000 euro bedragen. Dat is heel veel geld en we hopen dan ook dat heel veel mensen en bedrijven ons financieel willen steunen om dit project van de grond te krijgen."

Zambiaanse overheid

De Foundation heeft goede contacten met de Zambiaanse overheid. Zo goed zelfs, dat de oud-president van het land, Edgar Lungu, al eens op bezoek is geweest in Kamimbi. ,,We hebben een vaste contactpersoon die alles voor ons regelt. De overheid heeft zich, in relatie tot ons werk, verplicht een arts te leveren als wij een kliniek bouwen, of docenten als er een nieuwe school komt. Ze werken echt fantastisch mee", aldus Wilma.


Wilde Ganzen

De stichting is in het bezit van de ANBI- en CBF-keurmerken en binnenkort komt daar een belangrijke samenwerking bij. Mirjam: ,,De Liberi Foundation heeft bij het scholenproject al mogen samenwerken met de Wilde Ganzen. We zijn er trots op dat we op het punt staan een samenwerkingsovereenkomst met deze stichting aan te gaan. Concreet betekent dit dat elke aan ons gedoneerde euro door de Wilde Ganzen met 30 eurocent wordt verhoogd tot 1,30 euro en dat we kunnen profiteren van de kennis en ervaring van de medewerkers van deze organisatie."


Informatie

Op de website van de Liberi Foundation is veel informatie te vinden over alle projecten waar men zich mee bezig houdt. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met: Rick de Graaf, rick@liberifoundation.com of via 06-51437737. Particulieren en bedrijven die willen doneren kunnen dat doen op NL04ABNA0521285569 ten name van Liberi Foundation.

n Het dorpje Kamimbi in de provincie Siavonga.
n Een schoolklas met leerlingen vóór de verbouw.
n Klas van de Siamatika school na de verbouw.
n Een deel van de donaties uit Urk.