Afbeelding
Foto:

Wat staat er op nummer…

Aan het einde van het jaar kun je de radio niet aanzetten zonder dat er een kerstklassieker uit je speakers galmt. Ik vind elk jaar weer dat de radiostations daar te vroeg mee starten, maar als eenmaal Do They Know It's Christmas? van Band Aid voorbij gekomen is, geef ik me vrijwillig over. Nog leuker vind ik de Top 2000 van NPO Radio 2. Al in november verzamel ik muzieknummers in een playlist, die ik gebruik voor het uiteindelijke stemlijstje. Hieronder een aantal gebeurtenissen uit het afgelopen jaar, aan de hand van wat nummers uit de lijst der lijsten:


1: Talking Heads – Once in a Lifetime
In januari dit jaar besloot het kabinet collectief zijn ontslag aan te bieden als gevolg van de toeslagenaffaire. In maart mochten we weer naar de stembus en pas deze week zijn ze erin geslaagd tot een regeerakkoord te komen. Daarmee kwam het langste formatieproces dat ons land ooit gekend heeft tot een einde. Voor degene die geen fan is van dit pas geformeerde kabinet, zal het wellicht troost bieden dat het eerste jaar van de zittingsperiode alweer voorbij is.

2: Yes – Roundabout 
Dit jaar begon met een zwartgeblakerde rotonde op de Akkers. In de eerste maanden van dit jaar werd de rotonde herhaaldelijk tot locatie gekozen waar bepaalde jongeren hun opgekropte woede en frustratie rondom de maatregelen manifesteerden. Toen het echt uit de hand dreigde te lopen - er werd onder andere een teststraat van de GGD in de fik gestoken - werd er een ouderwacht ingezet die met de jongeren in gesprek moest gaan. Met succes: de rust keerde terug en ik hoop dat die er voorlopig blijft. De noodzaak om de rotonde, en de omgeving daarvan, telkens te vernielen, is mij een volstrekt raadsel. Laat staan de reden om het gebeuren gezellig vanaf een afstandje gade te slaan. Het moest maar eens afgelopen zijn met dit zeldzame fenomeen.

3: Boudewijn de Groot – Avond
Dit jaar startte met een avondklok. Nog nooit hebben we zoiets in onze tijd meegemaakt. Nadat de onbeminde maatregel eindelijk verdween en de eerste prikken werden gezet, leek dan toch het einde van de pandemie eventjes in zicht. Maar het liep toch anders. De cijfers stegen weer en nu is er een avondlockdown. Een nummer ter bemoediging.


4: David Bowie – Heroes
Dat het nu al twee jaar anders moet dan we normaal gesproken gewend zijn, kan ervoor zorgen dat je soms moedeloos of zelfs 

onverschillig wordt. De mensen in de 

zorgsector, horeca, het onderwijs, 

culturele sector en iedereen die hinder 

als gevolg van de maatregelen onder-

vindt, kan daarover meepraten. 

Dit nummer is voor iedereen die, 

ondanks alles, telkens weer probeert om 

er het beste van te maken en zijn of haar 

steentje bij te dragen. Neem dat mee naar volgend jaar, we hebben het nodig.

Jan Maarten Zwaan