Regeerakkoord: geld vrijmaken voor de Lelylijn


VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen 3 miljard euro opzij zetten voor de aanleg van de Lelylijn, een spoorweg tussen Lelystad en Groningen, dwars door de Noordoostpolder. Ook voor de bereikbaarheid van Urk zou dat goed nieuws zijn.

Het gereserveerde bedrag is niet toereikend om de plannen van de grond te krijgen. Daarvoor wordt ook nog gerekend op Europees geld en financiering vanuit de regio. Het noorden van Nederland zou door de spoorlijn een stuk dichterbij de Randstad komen te liggen, en voor Emmeloord zou de reistijd naar bijvoorbeeld Amsterdam of Groningen enorm verkort worden. Urker reizigers die richting de Randstad willen, moeten nu eerst naar het treinstation in Lelystad. Voor reizen in noordelijke richting zijn ze aangewezen op een tijdrovende busreis.

In het verleden bestonden ook al vergevorderde plannen voor de Lelylijn. Daarbij werd toen ook gekeken naar experimentele varianten van vervoer, waardoor de reistijd extra verkort zou kunnen worden. Het plan werd uiteindelijk afgeblazen door het Rijk en als goedmaker kwamen er Zuiderzeelijngelden, waarmee in de regio diverse grote projecten gefinancierd werden.

Het is nog onduidelijk op welke termijn de spoorlijn er kan komen en waar het station precies zou komen te liggen.