Afbeelding
Foto:

Gemeente blikt goed terug op corona-uitzending

De gemeente kijkt tevreden terug op de uitzending over het coronavirus die ze op maandagavond 20 december liet zien via YouTube. Journalist en oud-plaatsgenoot Riekelt Pasterkamp trad hierin op als presentator en legde kijkersvragen voor aan een panel van specialisten. In totaal werden voor en tijdens de uitzending 354 vragen gesteld en nog niet alle vragen zijn beantwoord, laat een woordvoerder van de gemeente weten. 


In het panel hadden prof. dr. Jan Bakker (hoogleraar intensive care en intensivist), ds. D.E. van de Kieft, Anne van Ee (huisarts Het Dok), Sebastiaan Weijer (internist Antonius Ziekenhuis), Pieter Roelofs (longarts Antonius Ziekenhuis), Wilco Bloed (huisarts De Noord), Jan-Pieter Slijkhuis (ambulancemedewerker) en Albert van Otterloo (ervaringsdeskundige) zitting. De live uitzending telde op maandagavond 877 unieke weergaven. ,,Daarmee weten we niet exact het aantal kijkers, maar de schatting is dat elke unieke weergave gemiddeld vier kijkers telt. Daarmee komen we op ruim 3.500 kijkers. Volgens het productiebedrijf rekenen ze met deze factor vier als het gaat om grote uitzendingen op Urk zoals de immer populaire bingo. Ter vergelijking: die is goed voor ongeveer 900 unieke weergaven. We zien ook dat het aantal weergaven na de uitzending (nog steeds) blijft stijgen. Op dit moment kent de uitzending Feiten & fabels over corona - YouTube 6.313 weergaven, dus inmiddels ruim zeven keer zoveel kijkers sinds 20 december'', vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Belangstellenden hadden de mogelijkheid voor en tijdens de uitzending vragen te stellen. Vooraf was toegezegd dat op iedere vraag een antwoord zou komen, dat is nog niet gelukt. ,,Vele vragen zijn zeer specialistisch van aard. Voor beantwoording daarvan zijn we afhankelijk van de (zorg)experts. Die vragen liggen dan ook bij hen ter beantwoording. Gezien de grote hoeveelheid hebben zij enkele weken de tijd deze te beantwoorden. Ik hoop dat we tegen eind januari alle antwoorden binnen hebben en deze online kunnen publiceren.''

Dat de gemeente deze uitzending op touw zette werd niet onverdeeld enthousiast ontvangen. Vanuit de politiek klonk tijdens de laatste raadsvergadering van vorig jaar, met name vanuit de SGP en Hart voor Urk, een kritische noot. De partijen betoogden dat het initiatief mogelijk meer polarisatie tot gevolg zou hebben. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er vanuit het gemeentehuis 'zeer tevreden teruggekeken wordt'. ,,Ons doel was het zoveel mogelijk helpen verspreiden van betrouwbare informatie afkomstig van (ervarings-)deskundigen en andere experts. We hebben met de uitzending veel meer mensen kunnen bereiken dan verwacht. Het onderwerp kon rekenen op zeer grote belangstelling, gezien de hoeveelheid, maar ook de aard van de vragen. We hebben nagenoeg alleen maar positieve reacties gekregen vanuit de samenleving, ook vanuit de politiek. We hebben deze bijeenkomst georganiseerd met respect voor alle meningen, ongeacht of iemand wel of niet wil vaccineren. Die keuze is en blijft wat ons betreft een persoonlijke keuze. Daarnaast willen we als gemeente graag, naast het informeren, polarisatie tegengaan. Dat past niet bij het karakter van onze Urker gemeenschap. We hopen dat we met deze uitzending ook enigszins een brugfunctie kunnen vervullen. Meer kennis leidt immers tot meer begrip over en weer en daarmee respect voor elkaar en ieders keuze.'' Wie de uitzending nog terug wil kijken kan dat doen via YouTube, zoek op 'Feiten en fabels over corona, Urk'.