“De HEERE is groot en zeer te prijzen”

Psalm 145 : 3


Geliefde lezers, u die dit leest bent door genade over de drempel van 2021 heen in anno Domini 2022 terechtgekomen. Laten we de HEERE daarvoor prijzen, ook u voor wie de omstandigheden allesbehalve prijzenswaardig zijn! Ook al heeft corona u misschien geveld of longcovid uw geliefde het ademen bemoeilijkt, toch is Hij het waard geprezen te worden. Hij Die een geweldige toekomst voor al de Zijnen in Jezus Christus heeft weggelegd. Misschien antwoordt u wel: “Ik ben het niet waard als nietig mens die grote God te prijzen, ik die de zonde die ik belijd steeds weer opnieuw bega. Hoe zal een onecht mens, een onoprecht mens Hem, de Rechtvaardige prijzen?” Dat is nu het werk van de Heilige Geest in u en jou! Door die Geest wil ik aan mijn hemelse Vader samen met de kerkvader Augustinus belijden: 


Groot bent U, Heere, U komt alle lof toe! Groot is Uw kracht, Uw inzicht is niet te meten. Nu wil een mens U prijzen, een deeltje van Uw schepping, ja, een mens die zijn sterfelijkheid met zich meedraagt, het bewijs van zijn zonde, het bewijs dat U Zich tegen de hoogmoedigen keert. Toch wil hij U prijzen, deze mens, dit deeltje van Uw schepping en U zet hem aan daar vreugde in te vinden. Want zo hebt U ons geschapen, gericht op U, en ons hart kent geen rust tot het rust vindt in U.” (Confessiones, boek 1,1). 


Geliefde lezer, hebt u die ware rust ook al in uw hart gevonden? Gaat u er dan tenminste in 2022 naar op zoek? Gaat u kloppen, bonzen, aanroepen, schreeuwen tot er een antwoord komt van de Andere kant? Zult u niet rusten voor u Hem gevonden hebt? Zult u niet rusten in wat verstandelijke kennis, in tradities, in een horen zeggen? Zult u niet rusten in uw gevoel. Ik bid om een onrustig hart voor allen die Hem nog niet kennen! En wees vertroost door Gods Woord dat zegt: “Wie Mij zoeken zullen Mij vinden”. Daar is geen twijfel over mogelijk. Alle twijfel die wordt gezaaid is van de duivel en is niet uit God. Wat de Getrouwe belooft, doet Hij. Ja, wie Hem zoeken zullen Hem vinden en wie Hem gevonden hebben in het verleden, Hem vinden in het heden, of zullen vinden in de toekomst, die zullen Hem ook prijzen! 


Want tot U roept het geloof! Die geschonken gave van Zijn lieve Geest, Die het uit Christus neemt en het aan u als lezers verkondigt. En zo wil ik u allen oproepen, om met mij te bidden: “Heere, wilt U in mij, de zondaar komen wonen in 2022?” Al is het huis van mijn ziel te klein om Uw grootheid binnen te laten. Heere, mijn huis is bouwvallig geworden, bouw het toch weer op door Uw genade in Jezus Christus. Zijn Menswording heeft dit alles mogelijk gemaakt voor een zondig mens als ik ben. Maar, Heer’, ik hoor van rijke zegen, die Gij uitstort, keer op keer, laat ook van die milde regen, dropp’len vallen op MIJ neer!


Wie ben ik HEERE, wat ben ik Heere, dat U van mij houdt? Dat U alles verlaat, dat U alles geeft, om mij te redden? Wat is er dan in mij, Heere? In mij, die U niet zoekt, tenzij U mij er Zelf toe aanspoort door dat kostbare Evangeliewoord, op grond van dat Vleesgeworden Woord. Ook op mij, ook op mij. Zegen uw kinderen Heere in het DV voor ons liggende jaar. Geef ons trouw te zijn in Uw Woord en zo mogelijk, in de onderlinge ontmoetingen. Gods onmisbare zegen toegewenst op uw weg naar die eeuwigheid.


Ds. J. Hoekman