Schade oud en nieuw is

fors door vuurwerk

Hoe groot de schade precies is kan de gemeente nog niet zeggen. Maar duidelijk is wel dat de schade van oud en nieuw groter is dan voorheen.


Medewerkers van de gemeente zagen vooral veel schade aan verkeersborden, afvalbakken, bushokjes, speeltoestellen en kolken, veroorzaakt door zwaar illegaal vuurwerk. Alles bij elkaar goed voor een bedrag van 50.000 euro. De rekening loopt nog verder op door nieuwe meldingen. In het bedrag zijn niet de uren meegerekend die nodig zijn voor het opruimen van vuurwerkresten. 


In Winkelcentrum Urkerhard was het ook raak. Op het plein bij de Albert Heijn was een groep jongeren bezig met het laten ontploffen van glazen flessen met behulp van vuurwerk. Ook ontplofte zwaar vuurwerk tegen de pui aan. In totaal raakten bij die supermarkt vijf ramen beschadigd. Een schadepost van rond de 3500 euro. Bij Ter Stal werd een gelaagde ruit vernield en vloog het glas door de zaak. De precieze schade is daar nog niet bekend. Ook Het Trefpunt heeft schade. De ondernemers hebben aangifte gedaan en camerabeelden aan de politie overhandigd.


Voorzorgsmaatregelen

Volgens woordvoerder Dirk Korf van het winkelcentrum is het soms om moedeloos van te worden: ,,Want we nemen al onze voorzorgsmaatregelen door begin december bijvoorbeeld de vuilnisbakken weg te halen. En als je er iets van zegt, dan kramen deze jongens er dingen uit waar je van schrikt. Wij waren vroeger ook ondeugend, maar dan renden we hard weg als er iemand achter je aan kwam."