Priusbende blijft Urk plagen: zoek zelf naar beelden, vraagt de politie


De politie roept gedupeerde Prius-eigenaren op om zelf in hun buurt te zoeken naar camerabeelden na de diefstal van een katalysator.

Urk is al langere tijd een gewilde plek voor een of meer mobiele bendes, die door heel het land de katalysatoren loshalen onder met name Toyota Priussen. Om de zoveel tijd merkt de lokale politie dat er weer een nacht is geweest met drie of vier diefstallen. Een woordvoerder zegt: ,,We proberen dan altijd in de buurt te kijken naar camera's waarop mogelijk iets te zien is, maar niet iedereen is altijd thuis en soms ontbreekt ons gewoon de tijd, zeker als er zoveel diefstallen tegelijk zijn."

De politie vraagt eigenaren daarom om in elk geval zelf even rond te kijken. ,,Misschien weten ze dat een van de buren een camera heeft hangen. Zulke informatie mag ook meegestuurd worden met de digitale aangifte. Dan kunnen wij via de officier van justitie regelen dat de beelden opgevraagd kunnen worden."

Landelijk probleem

De aanpak van deze vorm van diefstal wordt ook landelijk gevoerd. Met informatie uit verschillende delen van het land hoopt de politie het net rondom deze criminelen te sluiten.