Afbeelding
Foto:

Dankbaar Urk

Hoeveel hadden jullie?

Het was de afgelopen dagen een favoriet gespreksonderwerp: de opbrengst van de dankdagcollecte.


Een mooi staaltje van over de kerkmuren heen kijken. Al is het de vraag of normaal gesproken onder de koffie net zo gretig geïnformeerd wordt naar de verkondigde boodschap als nu naar het aantal harde euro’s dat in het zwarte fluweel gleed en tijdens een volgende dienst op vlakke toon werd afgekondigd.


Ik maakte een snelle rondgang langs de diverse gemeenten. Een kwestie van de juiste collega’s op het vestje tikken en van het naluisteren van kerkdiensten. Of beter gezegd: het naluisteren van afkondigingen. Ik zei al: de inhoud was even ondergeschikt aan de harde cijfers.

De totale opbrengst van de dankdagcollecten in de Urker kerken ligt rond de acht ton. Er zit net als bij de Ethiopiëcollecte een fors stijgende lijn in de verzamelde bedragen. Een van de grotere kerken haalde naar verluidt 190.000 euro binnen. Er waren kleinere kerken bij die gerekend per lid nog hoger zaten.

In klein comité zochten we naar mogelijke verklaringen voor de hoge bedragen. Een groot deel van de economie draait uitstekend. De kerk is veel plaatsgenoten erg dierbaar, ze maakt deel uit van de eigen identiteit. En hier en daar zal de gulle hand wellicht ook enig moreel ongemak weggemasseerd hebben.


Zelf denk ik dat corona een belangrijke rol heeft gespeeld in de hogere collecteopbrengsten. Met een stevige lockdown mist zelfs de gemiddelde Urker de mogelijkheden om van het geld af te komen. De meeste hotelovernachtingen, alle restaurantbezoeken, een deel van de skivakanties en de zaterdagse koop- strooptochten door Almere, Apeldoorn of Amsterdam, de impulsaankopen, de last-minute bezoekjes aan een tuincentrum, de dagjes uit met een aansluitend Mac-menu. Ze werden gemist en dat juist de kerken daarvan profiteren, toont aan dat ‘De Urker’ meer lol heeft in uitgeven dan in oppotten.


Ook in de reguliere vuurwerkbranche kon het geld niet gespendeerd worden. En kotterpijlen kosten dan wel 21,40 euro per stuk, ze zijn afgekeurd en dus feitelijk ook gratis af te steken. Ook al zo'n mooie Urker traditie trouwens. Wel jammer dat er dit jaar diverse woningbranden door ontstonden, maar de bewoners zullen 

vast begrijpen dat de onbekende afzenders 

dit nooit zo bedoeld hebben.


Helaas zag een deel van de bevolking toch 

kans om geld richting de illegale vuurwerkbranche (lees: pseudo-wapenindustrie) te laten rollen. De schade aan openbare eigendommen, woningen en bedrijven spreekt boekdelen. Je zou willen dat sommige vandalen op oudejaarsdag hun geld in de zak gedaan hadden.



Jelle Bakker