n De Zuiderzee wordt in de Werkhaven onder handen genomen.
n De Zuiderzee wordt in de Werkhaven onder handen genomen. Foto:

Urkerboot De Zuiderzee krijgt nieuwe motor

De Urkerboot wordt op dit moment stevig onder handen genomen. Eigenaar Riekelt Brouwer laat een nieuwe motor inbouwen, waarmee de boot weer helemaal klaar gemaakt wordt voor het nieuwe seizoen en de verdere toekomst.


Brouwer maakt gebruik van een EU-subsidieregeling voor de binnenvaart. ,,We krijgen zestig procent van de kosten vergoed bij het vervangen van de 46 jaar oude Caterpillar-motor. Er komt een Volvo Penta D13, stage-V motor voor in de plaats, die gebruikmaakt van een Ad Blue-systeem met naverbranding. De uitstoot daalt zo met negentig procent."


De motor is gekocht bij Haisma in Harlingen. De inbouw wordt verzorgd door de VCU en Jacob Kramer van DTM techniek regelt al het elektrisch. De afgelopen weken is Riekelt met een medewerker al druk geweest met alle voorbereidende werkzaamheden. Deze week startte de inbouw en al met al verwacht hij dat in elk geval de maand januari er nog mee heen zal gaan. Daarna kan het schip klaar gemaakt worden voor het nieuwe seizoen. Riekelt: ,,Voor april staan de eerste rondvaarten met groepen alweer gepland. In de zomer verzorgen we weer de veerdienst tussen Urk en Enkhuizen."


De Zuiderzee kwam in de jaren zestig in Belgiƫ in de vaart. Lange tijd werd ze daar ingezet als rondvaartboot en veerdienst op De Schelde. Brouwer kocht het schip in 2011.

n Eigenaar Riekelt Brouwer en een medewerker doen het voorbereidende werk zelf.
n De oude Caterpillar gaat eruit, er komt een nieuwe Volvo Penta voor in de plaats.