Afbeelding
Foto:

Wat zou Jezus doen?


We zitten bij het Ouwe Mins in het kamertje. Douwe dampt vanuit de porseleinen kopjes. Zwager bladert ingespannen door de maandagkrant. ‘Halleluja’, klinkt het ineens. 

‘Gezondheid’, zegt Broertje. Het levert hem een vernietigende blik van Schoonzus op. ‘Wat lees je?’, vraagt ze belangstellend. 

‘Nou, er komt Licht in de polletiek’, zegt Zwager en hij legt de krant op tafel. We zien een sympathiek ogende jongeman. Brilletje, klein baardje. 

‘Nou, dat is zieker een licht’, zegt Broertje opnieuw met lichte spot. 

‘Ik ad et over ét Licht, mit een hoofdletter!’, zegt Zwager. Het kost hem zichtbaar moeite om zijn irritatie te verbergen. 

‘Jezusleeft, wel?’, vraagt Schoonzus. 

Zwager knikt. ‘Er valt eandelijk wier ers wat te kiezen’.

‘Ik bedoel et niet oneerbiedig, or’, meng ik me in het gesprek, ‘Maar oe doe je dat, halleluja-polletiek?’ Zwager schuift me de krant toe. Ik laat m’n ogen door het interview met de lijsttrekker en -duwer van Jezusleeft glijden. ‘IJ is niet van plan om woater bij de ween te doen’, lees ik hardop. 

‘Zo as et is, is et’. ‘Amèn’, zegt Zwager. 

‘Je zullen toch compromissen moeten sleuten?’, vraag ik me hardop af. 

‘Nee or’, weet Broertje inmiddels, ‘Volgens et partijprogramma moet Gerco zodrekt gewoen et evangelie verkondigen in de gemienteroad. In as de roadslien dan écht tot geloof koemen, wordt alles angers op Urrek’. 

‘Juust’, vult Zwager aan, ‘We vragen oens bij elke beslissing gewoen of: Wat zou Jezus doen? In zo doen wij et dan ok!’

‘Meen stimme et ie’, zegt Broertje. 

‘Meenen ok’, zegt Zwager. 

‘In as ie nog een poar cinten nodig et?’, lach ik. 

‘Dan kan ie mij bellen!', pocht Zwager.
Het liet me niet los. Jezus volgen in de politiek. Hoe doe je dat? Zou Jezus voor een vierde brug gaan, of voor een vierentwintigste kerk? Een buitendijkse haven, of extra windmolens? Zingen in de Zomer weer opengooien voor publiek, of de landelijke maatregelen volgen? Twaalf uur sluiten, of helemaal geen barren meer? Ik ben ook even in het verkiezingsprogramma gedoken. Er staan best dingen in die de Urker wel bevallen zal: anti-Europa en pro-Israël, anti-abortus en pro-gezin. Maar er is ook werk aan de winkel op ons hedonistisch Urk. Alcohol, roken en drugs worden verbannen uit ons dorp. ‘Amèn, Broertje!' Overbevissing gaat aan banden en duurzame energie wordt gestimuleerd. Grootkapitaal en massaconsumptie worden ingeperkt. ‘Halleluja, Zwager'.

Ik weet het niet. Maar of de Urker politiek wat voor Hem is, betwijfel ik. Dat is meer iets voor het sanhedrin.

watwietwillem@outlook.com