God begint en sluit af

'Ik ben de alfa en de omega'

Openbaring 1 : 8, 21 : 6, 22 : 13


Wat is een letter? Een letter stelt pas samen met andere letters wat voor. Twee letters kunnen een woord vormen. Om een zin te maken hebben we meer letters nodig. Wij hechten meer waarde aan woorden dan aan letters. In de tijd van de Bijbel was dat anders. Elke letter had zijn betekenis, elke letter zijn eigen getal. De Hebreeuwse Bijbel begint met de letter B onder andere omdat A de letter van God is. Hij is het begin, de oorsprong van alle dingen. Het boek Openbaring voegt daar nog een andere letter aan toe: de laatste letter. In het Griekse alfabet is dat de letter omega. God is niet alleen het begin. Hij is ook het einde: de bestemming, de voleinding van deze wereld. Hij is de eerste en de laatste. Het begin en het einde. 


Wij zijn gewend het verloop van de geschiedenis uit te drukken in getallen. Wij spreken van een jaartelling. De Joden hebben doorgeteld. Wij zijn met de geboorte van Christus opnieuw begonnen.


Je zou de geschiedenis ook kunnen aangeven met letters. De A van alfa van het volmaakte begin en de omega van het volmaakte einde. Schepping en herschepping. De geschiedenis van de mensheid begint met de B. Let op de vorm van de Hebreeuwse letter: hij is slechts naar één kant open: naar voren. Alleen zo kan de mens leven: toekomstgericht! 

Vooruitkijken! Door de wanorde en de chaos van het leven. In tijden van moeiten en vervolging. De vervolgde christenen uit de tijd van Johannes werden er mee getroost. 'Ik ben de alfa, maar ook de omega.' De God van het begin is ook de God van het einde. 'Zie, Ik maak alle dingen nieuw.' 


Gebed 

Almachtige God, HEER der heren. De tijd van ons leven, de tijd van deze wereld ligt in Uw Hand. U was er, U zult er zijn. Wij vertrouwen ons aan U toe. Amen.