De geestelijke strijd

'Onze strijd is niet gericht tegen mensen maar tegen hemelse vorsten, de heersers en machthebbers van de duisternis.' 

EfeziĆ«rs 6 : 12 


Achter de schermen van ons aardse leven speelt zich een geweldige strijd af. Een strijd tussen God en de satan. Deze strijd is nog steeds aan de gang. Hij wordt al beschreven op de eerste bladzijden van de Bijbel. Nadat de mens naar de satan had geluisterd en God ongehoorzaam was geworden, verklaarde God satan de oorlog. 


De hele Bijbel door lees je verslagen van dit enorme gevecht. De komst van Gods Zoon naar de aarde heeft alles met dit gevecht te maken. Zijn missie was de satan in deze wereld te verslaan. Jezus verklaart tegenover de mensen: 'Denk niet dat Ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen maar het zwaard.' De kruisiging van Jezus lijkt het einde van het gevecht: Jezus verliest. Maar op de paasmorgen blijkt Hij machtiger dan de satan; Hij leeft. Hij overwint satans machtigste wapen: de dood. Jezus slaat de beslissende slag. Zoals in NormandiĆ« in de Tweede Wereldoorlog. Toch is de overwinning nog niet definitief. Gebied na gebied moet worden veroverd. 


De laatste gevechten tussen God en de satan worden nu op aarde gevoerd. Onze tijd is daarom niet gemakkelijk. Als je in deze wereld Jezus volgt, moet je er op rekenen dat je kunt worden aangevallen. 


Wij denken vaak dat ongelovigen het doel zijn van de duivel. Misschien richt de duivel de meeste energie op gelovigen... 


Gebed 

Here God, de strijd met de satan is voor ons vaak een vergeten oorlog. Vergeef ons dat. Leer ons waakzaam te zijn. Gelukkig dat U overwinnaar bent en hij de verliezende partij. Amen.