n Er komt ruimte in het Westgat voor maximaal acht kavels.
n Er komt ruimte in het Westgat voor maximaal acht kavels. Foto:

Plannen voor Westgat liggen op tafel

Het ontwerpbestemmingsplan voor de volgende fase van de revitalisering van het Westgat ligt op tafel. De plannen zijn de komende zes weken in te zien op het gemeentehuis - na afspraak - of online. De gemeente wil het stukje bedrijfsterrein verder uitbreiden met mogelijkheden voor wonen en werken, kantoorpanden en er is rekening gehouden met de mogelijke verhuizing van de kantoorfunctie van gemeentewerf Noorderzand.


Bedrijventerrein Het Westgat aan de overkant van de Urkervaart, onderaan de sluis, onderging in de afgelopen jaren al een flinke metamorfose. Die opknapbeurt werd mede mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de provincie, de gemeente en de ondernemers die daar een bedrijf gevestigd hebben. Daarvoor werd een flinke pot geld aangeboord: de subsidie vanuit de provincie bedroeg 381.965 euro, de gemeente investeerde 960.000 euro.

De gemeente wil het gebied nu verder doorontwikkelen. ,,Na het vertrek van een aantal bedrijven is de kans ontstaan om ook in dat deel van het bedrijventerrein functiemenging te gaan toestaan'', zo laat de gemeente weten. Binnen het gebied zijn momenteel met name visverwerkende bedrijven aanwezig en daarnaast zijn er onder meer een sportschool, een garagebedrijf en enkele aannemingsbedrijven gevestigd. De gemeente wil functiemenging realiseren door in het plangebied woon-werklocaties toe te staan, inclusief de mogelijkheid tot het vestigen van zelfstandige kantoren. ,,Daarbij wordt wel opgemerkt dat de totale oppervlakte van die kantoren niet groter mag zijn dan 250 vierkante meter. En het bestemmingsplan biedt ruimte voor de mogelijke verplaatsing van de kantoorfunctie van de gemeentewerf Noorderzand'', zo staat in het bestemmingsplan te lezen. Het totale plan voorziet in het realiseren van maximaal acht kavels inclusief ontsluitingsweg, waarbij het plangebied in westelijke richting wordt uitgebreid, zodat de kavels ruimer opgezet kunnen worden. ,,Aan de zuidzijde zijn maximaal vier kavels mogelijk met een inpandige bedrijfswoning. Aan de noordzijde worden de bestaande woon-werklocaties aan de Urkervaart doorgetrokken, waarbij de woning en de bedrijfsfunctie los van elkaar staan. In het middengebied is sprake van beide opties.''