Afbeelding
Foto:

Op het werk

Mijn naam is Arie Weerstand (36), ik ben getrouwd met Willeke Schraal en we hebben drie kinderen. Ik ben werkzaam bij de gemeente Urk als wijkbeheerder. Urk is opgedeeld in twee wijken waarvan ik er één beheer.


Mijn functie is het beheer en onderhoud van de openbare ruimte en ik ben tevens het eerste aanspreekpunt. Het gaat voornamelijk om het aansturen van de werkzaamheden die door ons als gemeente worden opgepakt. Denk hierbij aan de meldingen die bij de gemeente gedaan worden. Dit kan variëren van een doodgereden dier tot overlast en beschadigingen aan openbare voorzieningen. Meldingen die binnenkomen kunnen in veel gevallen door wijkbeheer worden opgelost. De zaken waar meer aandacht voor nodig is, daar ga ik meestal eerst even langs om te kijken wat de beste oplossing is. En of wij dit zelf uitvoeren of een aannemer. Het kleinere straatwerk wordt door een aannemer gedaan; hier maak ik de planning voor. Ook loop ik hierin mee zodat het gemaakt wordt zoals het afgesproken is. Een stukje handhaving is hier ook onderdeel van. Meestal gaat het om langdurig gebruik van openbare ruimte als opslag. Verder ben ik ook plaatsvervangend begraafplaatsbeheerder. Als het nodig is vervang ik de beheerder als deze afwezig is.


Maandag

De maandagmorgen begint met het bijwerken van de mail na een weekje kerstvakantie. In het weekend is al veel schade zichtbaar van de jaarwisseling. Er is helaas heel veel schade aan openbare voorzieningen toegebracht. De maandag beginnen wij met een startersoverleg; hierin komen ook de vele vernielingen naar voren die tijdens de piketdienst werden gemeld. In de loop van de morgen maken we een ronde om te kijken wat de daadwerkelijke schade is. Eerst - zoals al in de afgelopen dagen zichtbaar was - wordt de schade aan de bushokjes opgeruimd. Deze was al grotendeels door de piketdienst opgeruimd. Er blijken vijf bushokjes te zijn opgeblazen. De ramen kosten 500 euro per stuk en er zijn gemiddeld twee ramen per bushokje gesneuveld. Ook zijn er tientallen verkeersborden (kosten 75 euro per stuk) door zwaar vuurwerk opgeblazen. De collega's van het Cleanteam gaan aan de slag om het afval dat is achtergebleven op te ruimen. Ook hier blijken de vangnetten in brand te zijn gestoken (150 euro per net) en blijkt de prullenbakken een doelwit om zwaar vuurwerk in te gooien. Van de afvalbakken zijn er rond de twintig opgeblazen (450 euro per stuk). Eerst moet het afval worden opgeruimd en daarna wat overgebleven is van de prullenbak gedemonteerd worden. Ook het brugdek aan Het Ruim blijkt beschadigd te zijn door zwaar vuurwerk. Hiervoor is door de medewerkers wijkbeheer een plaat gemaakt om dit voorlopig op te lossen. Later zal dit deel vervangen moeten worden (kosten 2000 euro). Verder komt er nog een aantal meldingen binnen zoals een verstopt riool bij bewoners, waar ik even langs ga. Dit wordt opgelost door een speciaal bedrijf. Een aantal kolken in het Oude Dorp is verstopt en dit wordt door wijkbeheer zelf opgelost.


Dinsdag

De dag begint met administratieve werkzaamheden. In de loop van de morgen komen er meldingen binnen van putdeksels die her en der zijn verdwenen. Ook hier zien we in de loop van het jaar veel schade uit voortkomen als blijkt dat afvoerkolken volledig gescheurd zijn door de harde klappen (vervangen kolk 750 euro). Verder wordt geconstateerd dat speeltoestellen de dans van de vernielingen niet ontsprongen zijn; ook hier zijn de schades flink te noemen (schade aan materiaal 1300 euro, en dan moet het nog geplaatst worden). Het verbaast mij dat wij hier als bewoners zo makkelijk mee omgaan en dat op de speelplekken maar weinig mensen een oogje in het zeil houden om dit te voorkomen. Deze schades lopen immers flink in de papieren. Vandaag wordt ook gestart met het vervangen van de vernielde borden, als deze op voorraad zijn. Ook bewoners melden nu de schades die bij hen in de buurt zijn aangetroffen. Voor zover deze nog niet bekend waren, wordt dit nagelopen. In de singel bij De Poort wordt een scooter aangetroffen. Deze wordt eruit gehaald door wijkbeheer. Ook de wijkagent(e) wordt hiervan op de hoogte gebracht en komt langs om de gegevens te noteren. In de scooter wordt zwaar vuurwerk aangetroffen dat moet worden afgevoerd door een dienst van de politie.


Woensdag

Vandaag wordt alles klaargemaakt voor het versnipperen van de kerstbomen die de kinderen en ouders mogen komen inleveren. Ze ontvangen daarvoor een zwembadkaartje. Op de haven bij de schaatsbaan is de tent omgewaaid. Hier gaat wijkbeheer even helpen om zo om negen uur toch de bezoekers te kunnen verwelkomen. Ook zijn er meldingen binnengekomen van beschadigingen aan het wegdek. Hier ga ik langs om te kijken wat wij hier aan gaan herstellen. Ik maak er een aantekening van en dit wordt door de aannemer afgehandeld. Nu de week vordert wordt ook steeds beter zichtbaar wat de schade van het vuurwerk heeft veroorzaakt. Er zijn in de afgelopen dagen al diverse borden vervangen voor een nieuw exemplaar. Maar hier zijn we de komende week nog zeker wel een aantal uren mee bezig. De ontbrekende borden worden besteld en vervangen als deze zijn geleverd. Vandaag zijn de eerste bestellingen van de vernielde onderdelen aan de speeltoestellen besteld. Als deze binnen zijn, kunnen ze worden gerepareerd. In de middag staat een vergadering gepland van het IBOR (Integraal Beheer Openbare Ruimte). Hier worden alle lopende en komende zaken van de openbare buitenruimte besproken.


Donderdag

Gistermiddag is er een melding binnengekomen van een schade die aan een voertuig is gereden. Dit zou komen door een verzakking in het wegdek en daar ga ik zelf bij langs om te kijken. Het blijkt inderdaad om een verzakking te gaan. Daarop aansluitend wordt met de aannemer afgesproken dat hij dit zo spoedig mogelijk gaat oplossen. Vandaag worden de borden van Jaap en Jurie eraf gehaald door wijkbeheer. Ze worden nagekeken en waar nodig vervangen. Er komt een melding binnen van de ijsbaan, daar zou het dak van één van de schuurtjes los zitten. Dit wordt door wijkbeheer opgelost. Verder komen er verschillende meldingen binnen van overlast in de openbare ruimte, waar ik langs ga. Waar mogelijk lossen wij dit op. In sommige gevallen wordt de burger aangesproken om het te herstellen of op te ruimen. Ook is het een mooi moment om de lopende zaken na te lopen omdat enkele collega’s genieten van een vrije week in verband met de kerstvakantie. Hierdoor zijn er deze week minder zaken die de aandacht vragen. Vandaag worden ook diverse borden vervangen en gevonden die gesneuveld zijn tijdens de jaarwisseling.


Vrijdag

De ochtend begint rustig maar in de loop van de morgen komen er toch wat meldingen waar ik even langs ga. Onderweg stuit ik op een omgereden paal. Helaas worden zulke dingen niet altijd gemeld bij de gemeente. Deze paal wordt door de collega’s hersteld. Opnieuw zijn er (kleine) problemen bij de kunstijsbaan. Hier wordt ook door collega’s naar gekeken zodat dit snel weer opgelost kan worden. Vandaag wordt ook gestart met het terugplaatsen van een deel van de prullenbakken die uit voorzorg zijn verwijderd. Het gaat hier om ruim veertig bakken die uit voorzorg zijn verwijderd. Zo komt er een einde aan deze werkweek waarin we gezien hebben dat er heel veel schade is aangericht. Bij elkaar opgeteld, zoals vorige week ook aangegeven in de krant, gaan we zeker naar een bedrag van 50.000 euro. Helaas zijn het kosten waar wij als gemeenschap gezamenlijk voor opdraaien. Maar ook als wijkbeheer hebben we veel werk om dit weer allemaal te herstellen zodat alles er weer netjes uitziet op ons mooie Urk. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding