Afbeelding
Foto:

Duizend bommen en granaten!

Trompetneus! Druiloor! Bende menseneters!

Je kent het vast wel: deelnemen aan het verkeer leidt tot irritatie. Niemand bakt er iets van, niemand kent de verkeersregels, behalve jij. Ik ben gezegend met een redelijk uithoudingsvermogen wat geduld betreft, maar als ik eenmaal achter het stuur stap, blijkt mijn lont korter dan gedacht. Sterker nog: hij is vaak al opgebrand nog voor ik de straat ben uitgereden. Met gescheld en gemopper tot gevolg. Achter het glas van je autoruit waan je je immers anoniem en kun je naar hartenlust tieren op passanten in het verkeer. Daarnaast heeft schelden een soort ventielfunctie: het haalt de druk van de ketel en lucht op. Autorijden is eigenlijk een soort van anoniem twitteren.
Op Twitter, en sociale media in het algemeen, wordt veel gescholden, maar er is één account dat schelden tot kunst verheven heeft. Dat is het account van de fictieve zeeheld en stripfiguur kapitein Haddock. Wie de strips van Kuifje gelezen heeft, zal zich ongetwijfeld de uitbarstingen van Haddock nog voor de geest kunnen halen. Dit twitteraccount geeft op onwillekeurige tijdstippen bloemlezingen van zijn beste scheldtirades. Blikslager! Deegsliert! Gediplomeerde analfabeet! 

Dat de scheldwoorden van Haddock nogal eigenaardig kunnen overkomen, komt omdat ze in de jaren ’50 rechtstreeks uit het Frans werden vertaald en bij latere uitgaven nog eens werden hertaald. Dat kan tirades opleveren als: ‘stelletje in egelvet gebraden kolokwinten!’
 Volgens het Scheldwoordenboek van Haddock (ja, dat bestaat), is een kolokwint een ‘niet-inheemse komkommerachtige plant, dan wel zeer bittere en darmzuiverende vrucht’. Kijk, je steekt er dus ook nog iets van op.

Naast een opgewonden standje is Haddock dus ook een taalverrijker, met een onverklaarbare voorkeur om vergeten groenten, exotische dieren of wiskundige eenheden te gebruiken in zijn driftbuien. Als iedereen zou schelden als hij, zou het bijna leuk worden om te beledigen – en beledigd te worden. Weer eens wat anders dan wappie of mak schaap.

Met het aanleggen van de Michiel de Ruyterbrug en de bijkomende rotonde, ontstaat er een nieuwe verkeerssituatie bij de ingang van Urk. Dat zal in het begin vast kunnen zorgen voor irritatie. Met het scheldvocabulaire van Haddock kun je onbezwaard schelden en tieren.
In de maandageditie van deze krant werd de bouw van de Zeeheldenwijk aangekondigd, die in het vierde kwartaal van dit jaar zal starten. Een wijk waarvan de straten, als reactie op de Randstedelijke beeldenstormdiscussie, naar (vergeten) zeehelden uit de 17e eeuw worden genoemd. Al wordt die discussie niet meer

zo heftig gevoerd, vrij van scheldpartijen 

was ‘ie niet. In dat licht past ons strip-

figuur er prima tussen. Ik pleit er dan 

ook voor, mocht er nog een glop of 

pleintje over zijn, dit te vernoemen 

naar de (vergeten) zeeheld 

Kapitein Haddock.


Jan Maarten Zwaan