n Albertje heeft zojuist de ambtsketting bij haar man Ben Visser omgehangen.
n Albertje heeft zojuist de ambtsketting bij haar man Ben Visser omgehangen. Foto:

Ben Visser geïnstalleerd in gemeente Eemsdelta

Met een krachtig ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’ legde Ben Visser maandagavond de eed af die hem tot de eerste kroonbenoemde burgemeester van Eemsdelta maakte. Uit de woorden van de voorzitter van de vertrouwenscommissie viel op te maken dat Ben Visser de juiste man is die past bij de profielschets die eerder richting de commissaris van de Koning was gestuurd. ,,Ik wil er zijn voor de inwoners van deze mooie gemeente."


De kop is eraf voor Ben Visser. Dinsdagmorgen leidde hij de eerste vergadering van het college van B&W, nadat hij maandagavond in het gemeentehuis in Delfzijl was beëdigd als eerste kroonbenoemde burgemeester van de gemeente Eemsdelta. Deze gemeente ontstond als gevolg van een herindeling van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Daarnaast behoren talrijke kleine woonkernen tot Eemsdelta.

Nadat commissaris van de Koning René Paas zijn speech had uitgesproken, kwam het moment van het overhandigen van de ambtsketting. Die taak was weggelegd voor Albertje Visser, de vrouw van Ben. Ook deze handeling werd vanwege Covid-19 op aangepaste wijze uitgevoerd.

De voorzitter van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Eemsdelta, Nick Boersma, sprak namens alle fracties toen hij de gesprekken memoreerde met Visser en de voordracht richting de commissaris van de Koning: ,,Wij zijn ervan overtuigd dat Ben Visser de juiste man op de juiste plaats is".


Nieuwe traditie

Nick Boersma (Lokaal Belang Eemsdelta) maakte vervolgens een begin met een traditie. Ben Visser kreeg namens de gemeenteraad een schop met een koperen blad. ,,Een burgemeestersschop. Dat moet uitmonden in het planten van een boom in de gemeente Eemsdelta. En voor uw vijf kinderen is er ook een schep. Iedere burgemeester van Eemsdelta zal met het instellen van deze traditie een boom moeten planten."

Ben Visser wacht de zware taak leiding te geven aan een gemeente die het zwaarst getroffen is door de aardgascrisis, de beschadigde gebouwen en de financiële afwikkeling daarvan. De inwoners van het gebied in en rond Eemsdelta zweven al jaren tussen hoop en vrees omdat ‘Den Haag' de beloften niet nakomt. Om de inwoners van Eemsdelta een hart onder de riem te steken citeerde Ben Visser Martin Luther King: ‘Een berg van wanhoop, geeft een steen van hoop.' Hij beloofde de woonkernen en de dorpen in de komende tijd te gaan bezoeken, binnen de mogelijkheden die er zijn in verband met Covid-19. ,,U kunt op mij rekenen."


Uitstel woonplicht

De gemeenteraad van Eemsdelta verleende de nieuwe burgemeester vervolgens uitstel van de woonplicht om in Eemsdelta te gaan wonen. De familie Visser is druk op zoek naar een geschikte woning en heeft een jaar de tijd om hier verder invulling aan te geven. Zo gauw er een oplossing is zal de familie Visser de verhuiswagen laten komen.