Jacob en Lucas (of Lukas) strijden om de
eerste plek; bij de meiden gaat Emma aan kop

Helemaal compleet kan dit overzicht niet zijn (de gemeente verstrekt vanwege privacyregels geen gegevens meer), maar dankzij de immer populaire krantenrubriek Welkom, waarbij nieuwgeboren Urkertjes in de schijnwerpers worden gezet, komen we een heel eind. In totaal (bij ons bekend) werden vorig jaar 207 meiden en 191 jongens geboren. Bij de meiden springt de naam Emma er met kop en schouders bovenuit, bij de jongens doen Jacob en Lucas (of Lukas) niet voor elkaar onder. 


Opvallend bij de roepnamen van de jongens is verder dat de oer-Hollandse naam populair is en blijft. De top tien wordt verder gecompleteerd met Jari(y), Jan, Albert, (K)Cornelis, Daniël, Gerrit, Johannes en (K)Cees. 

Bij de meiden zijn minder vaak dezelfde namen uitgedeeld; er is slechts een top zeven samen te stellen. Die bestaat, na Emma, uit Marissa, Hanna(h), Maartje, Mirthe, Nina en Mara(h). Opvallend is de enorme verscheidenheid aan meisjesnamen die beginnen met 'Mar', die varieert van het populaire Marissa, tot Margriet, Maria, Marit, Marjanne, Marlena, Marlie, Marline, Marlissa, Marlize, Marylin en Marretje.


Ook wat betreft het meegeven van doopnamen, anders dan de roepnaam, blijft de traditie hoogtij vieren. Meiden krijgen overigens veel vaker en meer doopnamen mee dan jongens. In totaal werden er 219 doopnamen aan de meiden uitgedeeld - let op: dat staat niet gelijk aan 219 meiden - sommige kinderen kregen er wel drie. Bij de jongens blijft dit aantal steken op 151. Bij de meiden staat Jannetje met stip op één, gevolgd door Johanna, Jannie, Eliz(s)abeth en Nellie. Bij de jongens wordt de doopnamen-top-vijf gevuld met Jan, Jelle, Christiaan, Harmen en Willem.

Leuk om te vermelden is ook het aantal meerlingen: in 2021 werden vijf tweelingen geboren, waarvan drie keer een combinatie van jongen en meisje en twee keer een meisjestweeling. 

Opvallend is piekmaand augustus. Met maar liefst 23 jongens en 26 meisjes werden die maand veruit de meeste baby's geboren. Andere leuke details: in de maanden januari, mei en juni werden evenveel meisjes als jongens geboren. In januari en mei waren dat er 13 om 13 en in juni 16 om 16. Daartegenover staan weer maanden waarin het verschil enorm is. In april werden maar 14 jongens, tegenover 25 meiden geboren en in september 9 jongens en 23 meiden. 

Teruggekeken naar weekcijfers springt week 34 er echt uit. Tussen 23 en 29 augustus werden er maar liefst 14 kindjes geboren. Opvallend is ook week 46 (tussen 15 en 20 november), toen werd er maar 1 meisje geboren, tegenover 8 jongens. In week 44 (tussen 1 en 7 november) is dat net andersom: toen werden er 2 jongens geboren, tegenover 9 meiden. 


O, en wie op 29 augustus 2021 is geboren viert zijn of haar eerste verjaardag niet straks alleen: die dag springt eruit met maar liefst 5 nieuwgeboren Urkertjes.