n Na het Evangelie en de brieven van Johannes, heeft oud-plaatsgenoot Age Romkes nu een hervertelling van de Openbaring van Johannes geschreven, getiteld 'Alles wordt nieuw'.
n Na het Evangelie en de brieven van Johannes, heeft oud-plaatsgenoot Age Romkes nu een hervertelling van de Openbaring van Johannes geschreven, getiteld 'Alles wordt nieuw'. Foto:

Nieuwe uitgave van Age Romkes

Oud-plaatsgenoot Age Romkes uit Ede heeft een hervertelling van het Bijbelboek Openbaring geschreven: ,,Geen vertaling, maar ook geen roman. Noem het een parafrase plus."


Romkes (67) werkte voorheen als docent op onder andere Bijbelschool De Wittenberg en de Christelijke Hogeschool Ede. Maar de motivatie om verduidelijkende boeken over de Bijbel te schrijven, ontstond in het gezin: ,,Ik merkte dat mijn kinderen delen van de Bijbel soms niet snapten. Bijvoorbeeld Openbaring, dat toch bekendstaat als een moeilijk boek. Laat de dominee het maar uitleggen, is dan al gauw het idee. Maar de Bijbel is natuurlijk niet geschreven om alleen door dominees gelezen te worden." Het boek Alles wordt nieuw is verschenen bij Buijten en Schipperheijn, dat eerder Romkes' hervertelling van het Evangelie en de brieven van Johannes uitbracht onder de titel Mijn jaren met Jezus. Romkes: ,,Ik voorzie de tekst van verduidelijkende informatie en maak de tekst toegankelijker. Daardoor is het geen echte vertaling, alhoewel ik de grondtekst er wel naast heb gelegd. Aan de andere kant voeg ik geen personages of verzonnen informatie toe, zoals in een roman zou kunnen. Voor gebruik tijdens stille tijd of gespreksgroep, heb ik overdenkingspunten en gespreksvragen toegevoegd. Openbaring is volgens Romkes een actueel boek: ,,Met de secularisatie van ons land zie je dat mensen achter idolen aanlopen, afgoden dus. In sommige landen heeft de leider zelfs al een goddelijke status of wordt de vrijheid op geloofsgebied beperkt. Tegelijk moeten we ervoor waken om Openbaring te lezen als een soort draaiboek voor de eindtijd. Het is een profetie, waarin Johannes ons laat zien wat Gods plannen zijn, zodat we ons leven daarop kunnen afstemmen en troost en hoop vinden als we moeilijke tijden tegemoet gaan."