Afbeelding
Foto:

Welkom in Forumland


Thierry Baudet heeft grote plannen. Hij is het platvloers geneuzel in ’s lands vergaderzalen inmiddels wel zover ontstegen, dat hij het liefst een eigen land zou starten. Gewoon opnieuw beginnen. Met alleen maar mensen die nog niet geïnfecteerd zijn met het virus van het woke-denken. Het liefst met een hele provincie. Eigen grenzen, een eigen munt, eigen scholen en zelfs een eigen lerarenopleiding, waar het Forum-gedachtegoed wordt aangeleerd aan docenten, die dat weer moeten aanleren aan de kindertjes. Forumland. Het klinkt als een paradijs op aarde. En op Urk woont iemand die de weg weet.

‘Wat voen je van dat jongetjen in de kraant dan, Willem?’ Louw is aan de beurt om te sturen en we zijn in de ouwe Zafira op weg naar Genemuiden. Met twee handen aan het stuur kijkt hij m’n kant op. De auto gaat automatisch mee. ‘Die van Forum’, licht hij toe.  

‘Nou, et liek mij wel een oardige knul, Louw’. Eerlijk gezegd heb ik vooral op de foto gelet en werkelijk, het leek me een aardige jongen. 

‘IJ vul krek in aanen van et Urrekerland’, zegt Louw, ‘Die maken dan gelik in zo'n eerste interview al gak van zo'n jonge’. 

‘Gak?’ 

Louw knikt. ‘Dan zagen ze duur, hè. As zo'n jonge dan plannen et, dan likt 't net as of 'm dat niet egund wordt. Wiet je wel, die jonge zegt bijvuurbield: We bouwen allien nog vor Urrekers. In dan vragt die van de kraant: Wie binnen dat dan? Alles noatrekken of 't wel klopt. Iederiene in de polletiek zegt zomaar wat, woaromme mag ij dat dan niet’. 

Nou dat weet ik wel. ‘Dat is gewoen discriminasie, Louw. Je muugen in dit laand niet maar zeggen woar 't op stot’.

‘Thierry is verliefd op Urk’, zegt de plaatselijke Forumvertegenwoordiger in het interview. En Urk is verliefd op Thierry. Geen corona meer, geen regels meer, behalve brandregels. Wel veel vuurwerk! Misschien moet Thierry niet zo groot denken. Een hele provincie zou leuk zijn, maar waarom niet beginnen met een dorp? We trekken de grens bij het Urkerdwarspad. Jaap & Jurie-munten worden het algehele betaalmiddel en het Berechja dopen we om tot Forumschool.

Vroeger keek ik naar blauwe poppetjes met witte mutsjes. In Smurfenland was het warm en gezellig. Grote Smurf had de wijsheid in pacht en onder zijn leiding leefden de smurfen lang en gelukkig. Buiten was de boze wereld met Gargamel en zijn gemene kat, binnen was het goed. Welkom in Smurfenland.

watwietwillem@outlook.com