Afbeelding
Foto:

Jacoba Kramer geniet van innovatie in het naaiwerk


Jacoba Kramer (getrouwd met Lub en moeder van drie) is het naaiwerk zowat met de paplepel ingegoten. Maar ingewikkelde patronen vereenvoudigen en innovatieve ideeën uitvoeren, dát is wat het werk echt leuk maakt. Wat te denken van het uitwasbare hulletje!  

Jacoba is professioneel naaister en heeft zich gespecialiseerd in de Urker klederdracht. Toen ze twaalf jaar oud was begon ze al met naaien, ze leerde de fijne kneepjes van het vak van haar moeder. Lub was visserman toen ze trouwden, maar het ging indertijd niet erg goed in de visserij en om bij te verdienen pakte Jacoba toen het naaien weer op. Urker kleding in opdracht maken vormde het grootste gedeelte van haar werk, maar ze maakt nog veel meer dan dat. Dankzij haar jarenlange ervaring is geen opdracht voor haar onmogelijk. ,,Het leukste aan mijn werk vind ik de diversiteit, en het verzinnen van oplossingen, waardoor ik anderen kan helpen'', zegt Jacoba. Zo maakt ze regelmatig aangepaste kleding voor mensen die niet in een reguliere winkel terechtkunnen. En vereenvoudigt ze bijvoorbeeld ingewikkelde naaitechnieken of -patronen. Ze heeft zelfs een ware uitvinding gedaan door een uitwasbare versie van ‘het hulletjen’ te maken, die met een strikje vastgemaakt kan worden. Sinds een aantal jaren geeft Jacoba ook naailes in De Rots, waar de typische Urker humor en gezelligheid de belangrijkste ingrediënten zijn. ,,Een ander vooruit zien gaan tijdens het leerproces is het mooiste wat er is'', vindt Jacoba. Haar droom voor de toekomst is om haar kennis en kunde door te mogen geven aan anderen.

Wil je graag iets laten naaien bij Jacoba, of wil je bij haar op les? Ze is te bereiken via het nummer 066-29235925. Via Facebook is ze actief op de groepspagina Urker klederdracht.

Gouden starterstip: 'Leer van anderen, en zoek elkaar op om jullie ervaringen te delen. Geef niet op, want succes is een verzameling mislukkingen.'

Afbeelding
Afbeelding