n De lach op het gezicht van directeur Wilfred Muller van Talma Urk wordt veroorzaakt door de oplevering van De Hofstee, niet door de twee noodaggregaten op de achtergrond.
n De lach op het gezicht van directeur Wilfred Muller van Talma Urk wordt veroorzaakt door de oplevering van De Hofstee, niet door de twee noodaggregaten op de achtergrond. Foto: Het Urkerland

De Hofstee van start

ondanks stroomprobleem

Sinds de oplevering vorige week is het een gezellige drukte in De Hofstee, het nieuwe complex van Talma Urk aan de Oslolaan. Directeur Wilfred Muller is tevreden over het fraaie woonzorgcomplex dat er nu staat, maar van de situatie rondom de energievoorziening heeft hij nog steeds pijn in de buik.


Muller kan er nog steeds niet over uit: ,,De overheid wil dat we gasloos bouwen, dat we zonnepanelen neerleggen, dat ouderen langer zelfstandig met zorg thuis blijven wonen en dat er doorstroming is op de woningmarkt. Met dit nieuwe complex scoren we op al die punten. Maar van Liander hebben we al geruime tijd geleden te horen gekregen dat de zonnepanelen niet op het net aangesloten mogen worden en dat onze collectieve warmtepomp en het afzuigsysteem onder grootverbruik vallen, zodat we de komende twee jaar geen grootverbruikaansluiting kunnen krijgen."

Het gevolg is dat Talma Urk twee noodaggregaten heeft gehuurd, die naast het gebouw staan te draaien. Muller: ,,Ze staan daar twee jaar lang stikstof uit te stoten. En ze zorgen voor overlast bij de buren, wat we ook erg vervelend vinden."

Buren hebben zich inmiddels beklaagd bij Muller en ook via wijkbeheer van de gemeente Urk werd al geklaagd. Met name het geregeld afslaan en opstarten van de installatie tijdens de nachtelijke uren, is een doorn in het oog. Muller: ,,We hebben er al hekken omheen gezet met geluidwerend materiaal, maar het is de vraag of dat genoeg is."


Bovenop de overlast komen nog de huur- en brandstofkosten van 350.000 euro, verspreid over twee jaar. Muller: ,,Dat geld moet uit onze begroting gehaald worden. De bewoners betalen voor Urker begrippen al een stevige huur en een deel is sociale huur en daarvan kan de prijs sowieso niet omhoog." Liander was wel verplicht om de woningen op het stroomnet aan te sluiten omdat die niet onder grootverbruik vallen. Over twee jaar moet een nieuw verdeelstation bij Tollebeek gereed zijn en kan het complex alsnog een normale aansluiting op het net krijgen. Talma Urk onderzoekt of het juridisch mogelijk is om het nutsbedrijf aansprakelijk te stellen voor de geleden schade.


64 appartementen

Toch overheerst tevredenheid over het fraaie nieuwe complex. Sinds de oplevering, vorige week, zijn toekomstige bewoners druk aan het klussen. Van de 64 appartementen vallen er 24 onder de Wet Langdurige Zorg. De bewoners daarvan krijgen dagelijkse hulp van Talma Thuiszorg. Daarnaast is er dagopvang. De Hofstee heeft een brasserie waar ook buren terecht kunnen. In samenwerking met de Stichting Vrijwillige Terminale Thuishulp is een hospice-appartement ingericht voor terminaal zieke plaatsgenoten.