n De finale tussen Henk Snijder en Heine Uuldriks.
n De finale tussen Henk Snijder en Heine Uuldriks. Foto:

Twintigste editie Open Urk Darts

Voor de twintigste keer stond zaterdag bij dartvereniging Urk het Open Urk Darts op de kalender. Liefst 96 deelnemers uit het hele land deden een gooi naar de titel.


Dartvereniging Urk organiseert al sinds de oprichting in 2000 jaarlijks het Open Urk Darts. Slechts twee keer, in 2008 en 2020, kon het niet worden gehouden. Zaterdagmiddag barste in het clubgebouw van de vereniging een mooie strijd los tussen darters van Urk en ver daar buiten. Maar liefst 96 deelnemers namen deel aan de strijd om de titel. Duidelijk zichtbaar was de gezelligheid van een groot toernooi, dat iedereen een tijd gemist heeft.

 

Er werd gespeeld in poules van drie deelnemers. Van elke poule plaatsten de eerste twee zich voor de winnaarsronde. De nummer laatst mocht uitkomen in de verliezersronde. Het zag er voor het Urker publiek in de halve finales erg goed uit. Maar liefst drie Urkers wisten deze ronde te bereiken. Pieter Baarssen trof Heine Uuldriks. Heine was in 2015 verliezend finalist. Hij moest toen in Dave Meijer met 6-3 zijn meerdere erkennen. Baarssen had in de kwartfinale gewonnen van Jan Timmerman. Helaas had deze wedstrijd te veel energie gekost en moest hij zijn meerdere erkennen in Heine Uuldriks: 5-1. De andere halve finale ging tussen twee Urkers. Zaalvoetballer Klaas Jelle Romkes is ook een vrij goede darter. Daar was Henk Post in de kwartfinale achter gekomen. Een sterk gooiende Romkes zette de ervaren Post met 4-1 aan de kant. Tegen Henk Snijder was Romkes dicht bij een nieuwe stunt. Een zeer spannende pot eindigde in 5-4 voor Snijder.  

De finale was genieten geblazen voor de toeschouwers. Henk Snijder gooide sterk en pakte zijn kansen in de openingsfase van de wedstrijd. Snijder pakte een belangrijk punt door 110 te finishen en op een 3-1 voorsprong te komen. Uuldriks bleek echter een knokker en kwam elke keer sterk terug. Toch hield Snijder de twee punten marge vast. Het werd 4-2 en 5-3. Uuldriks begon op dit punt aan een inhaalslag. De 5-5 was met een knappe 101 finish voor de darter uit Hoogezand. Toen hij hierna op voorsprong kwam, moest Snijder alles of niets spelen. Henk gooide een sterke leg en bracht de stand op 6-6. De laatste leg was Open Urk waardig. Beide spelers begonnen de leg met een 140-score. Uuldriks volgende met een 100, terwijl Snijder 83 liet zien. De beurt hierna liet het scorebord twee 100 scores zien. Uiteindelijk mocht Uuldriks aanleggen voor 36, terwijl Snijder 137 liet staan. De eerste poging van Uuldriks resulteerde gelijk in de winst van deze editie van het Open Urk. 


De dag werd gekenmerkt door het hoge niveau van de darters. Maar liefst 50 keer was er een 180 score te noteren. De hoogste finish kwam op naam van Meindert de Boer. Hij wist 149 uit te gooien. 

De verliezersronde was een prooi voor Kees de Vries. De Vries kende een moeizame poule maar wist in de knock-out goed te presteren. Hij versloeg in de finale Hans Emmink. Jelbert Romkes en Mario van der Pol werden gedeeld derde. 

n Jacob Bakker (bestuurslid) met winnaar Heine Uuldriks (r).