Afbeelding
Foto:

Compost

Het is al wel meer dan dertig jaar geleden dat ik mijn eerste compostbak in de groentetuin plaatste. Inmiddels zijn dat er vier geworden en heb ik capaciteit genoeg om alle groente-, fruit- en tuinafval te composteren. Wel hebben we altijd goed gekeken naar de compostwijzer, waarin staat beschreven wat wel en niet in de bak kan en wat je kunt doen om het proces te versnellen. 

Er zullen nu vast wel lezers zijn die zich afvragen waar ik dit voor doe. Omdat ik een groentetuin heb, kan ik die compost heel goed gebruiken als verbetering van de bodem en bemesting voor de groentegewassen die ik verbouw. Om het composteringsproces te versnellen, is er een duivenmelker in de buurt die de mest uit het duivenhok bij mij in de bakken doet. Ook leeg ik het vet uit de juspan in de bakken en dat zorgt ervoor dat er in zeer korte tijd een enorme hoeveelheid wormen in de bak komt die ook het proces verbeteren en op het moment dat ze ondergespit worden hun werk in de bodem gaan doen. Dat is positief voor het groeiproces van de plantjes. 


Maar ook in het scheiden van het afval maakte ik wel fouten; het is een leerproces. Een heel mooi voorbeeld zijn de stickers op het fruit. Daarop staat welk ras appel het is of van welke groothandel het komt. Of het is het ready-to-eat op een mango en dat een kiwi uit Nieuw Zeeland komt, weet ik zo ook wel, maar de schillen gingen in de compostbak en na een paar jaar kwam ik al die stickers weer tegen in de tuin, en trouwens nog steeds. Dus is het zeer belangrijk dat er geen vervuiling van wat dan ook bij het gft gedaan wordt. Vanwege mijn werk werd ik hier ook wel mee geconfronteerd. Het is meermalen gebeurd dat ik compost geleverd had aan een boer en dat ik, als de hoop nog niet uitgestrooid was, na een regenbui gebeld werd met de vraag om even te komen kijken want er zat vervuiling in. En dat waren dan óf glassplinters óf deze hele kleine stickers. Nu las ik onlangs in een landelijk dagblad dat men aan het stickerprobleem wat zou gaan doen en dat het in België al verboden is sinds 2021. Zo zie je maar dat je met een beetje oplettendheid een boel natuurvervuiling kunt voorkomen.

Afbeelding