Mag het licht op windmolens uit?


Met de toepassing van alternatieve technieken is het mogelijk geworden dat de rode nachtverlichting op de windmolens rondom Urk uit kunnen. Dat is onlangs duidelijk geworden na overleg tussen de 'windsector', de provincie en de rijksoverheid.  

Hogere windmolens, zoals die rondom Urk, hebben 's nachts rode lampen aanstaan. Dat is wettelijk verplicht vanwege de veiligheid van het vliegverkeer, maar er wordt ook overlast door ervaren. Inmiddels is er een alternatieve techniek gevonden, waarmee deze rode verlichting 's nachts niet meer aan hoeft. ,,De eerste systemen zijn voldoende getest voor de Nederlandse situatie door de Inspectie Leefomgeving en Transport.'' Hoe dit uitgerold wordt over de windparken in Nederland is nog niet bekend, wel is duidelijk dat het een flinke duit moet kosten, oplopend tot 100.000 euro per park.

Intussen wordt op het IJsselmeer, in het kader van Windplan Blauw, binnenkort gestart met werkzaamheden voor nieuwe windmolens. Vanaf maart vindt de sanering van de 28 bestaande windmolens langs de IJsselmeerdijk plaats en start de bouw van de funderingen voor de 24 nieuwe windmolens. Veel werkzaamheden worden op pontons vanaf het water uitgevoerd. De aanvoer van materiaal vindt deels vanuit de Urker haven plaats. Meer informatie: windplanblauw.nl.


Studiedag Israël
in Het Achterhuis

De studiedag over Israël vindt aanstaande zaterdag plaats in Het Achterhuis. Bijbelleraar S. van der Hoeven uit Strijen licht in drie studies verleden, heden en toekomst over het volk Israël vanuit de Bijbel, aan de hand van het Bijbelboek Ezechiël 37, toe. Van 10 tot 12.30 uur zijn er twee studies, de laatste is om 13.30 uur met aansluitend nog gelegenheid om vragen te stellen. De toegang is vrij, wel is er een collecte voor de onkosten. De zaal gaat om 9.30 uur open en iedereen is van harte welkom. Meer informatie: mail naar genade@ziggo.nl.