Brasemchaos


Vissers uit het hele land hebben protest aangetekend tegen een verdere beperking van de zegenvisserij op brasem. Het leidt tot een onoverzichtelijke situatie.

Vissers vragen een voorlopige voorziening aan bij de rechtbank uit hun eigen regio. Dat heeft ertoe geleid dat bij in totaal vijf rechtbanken het onderwerp op een zitting van de bestuursrechter is behandeld. Zo diende de zaak van de Urker vissers in Utrecht. Die uitspraak is nog niet bekend, maar in twee andere regio's is al wel een voorlopige uitspraak, waarbij in één geval de vissers in het gelijk werden gesteld. 


Coronavirus
blijft rondgaan

Het coronavirus blijft stevig rondgaan in het dorp. Dat blijkt uit het aantal positieve testen: in de afgelopen zeven dagen waren dat er gemiddeld 228. Opmerkelijke uitschieter is de melding op het coronadashboard van de rijksoverheid dat op dinsdag 8 februari 1.075 plaatsgenoten positief op het virus testten via de GGD. Dit 'recordaantal' heeft volgens het RIVM te maken met het wegwerken van een achterstand. ,,De computers konden de explosief gestegen aantallen testen niet verwerken. Die achterstand is nu weggewerkt.'' Volgens de officiële cijfers zijn er vanaf 31 januari 2022 zeven plaatsgenoten met corona opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.