n Opnieuw winst voor Schol/Orca's Heren (archieffoto).
n Opnieuw winst voor Schol/Orca's Heren (archieffoto). Foto:

Zegereeks voortgezet

Voor het eerst in de geschiedenis geen basketbalwedstrijd in de middag of avond, maar in de vroege ochtend. De uitwedstrijd van Orca's Heren tegen Trajanum stond namelijk 10.00 uur in Nijmegen op het programma. Laurens van Loosen en Rick van Eerde moesten deze wedstrijd helaas aan zich voorbij laten gaan.

De wedstrijd begon redelijk. Klaas Hakvoort en Klaas Hoorn maakten twee snelle scores en de voorsprong was een feit. Maar Trajanum kwam bijzonder goed mee en pakte al snel de leiding. Misschien was het de slaap waar beide ploegen tegen streden, maar echt fraai was het nog niet. Het werd om en om scoren maar zonder echte overtuiging. Stand na het eerste kwart: 11-11.

Coach Bakker was ontevreden en dwong zijn mannen om meer focus te leveren. Een kleine verandering van verdediging wierp meteen z'n vruchten af want Orca's zette de thuisploeg onder flinke druk. Dat was te veel voor de thuisploeg, die een 13-0 Urker run om de oren kreeg. Pas na een time-out diep wist Trajanum een score te maken. Daar bleef het echter bij voor ze. Orca's prikte er nog wat puntjes bij en won dit kwart met 2-16. Ruststand 13-27.

Er was nog veel ruimte voor verbetering en het gat was niet groot genoeg om achterover te leunen. Orca's ging na de rust gewoon weer stevig door en met 'drietjes' van Stephan Versluis en Luka de Jong werd het gat vergroot. Aanvallend leek het wel aardig, al viel de score wat tegen, verdedigend stond het echter als een huis. Het afwisselen van verschillende verdedigingen waren reden voor paniek bij Trajanum. Menig keer werd de 24-secondenklok gehoord en kwam men niet tot een score. Tegen het eind van het derde kwart verloor Orca's even de grip op de wedstrijd en kon Trajanum nog wat terugdoen qua scores. Stand na drie kwarten: 21-41.
Orca's liep weer wat uit maar kon nog niet echt spreken van afstand nemen. Klaas Hakvoort maakte er echter samen met Niels ten Napel verdedigend het beste van en samen pakten ze zo'n beetje alle rebounds. De Urkers hadden het tijdsvoordeel en wilden dat ook gaan gebruiken maar dat verliep niet altijd even soepel. Er werden rare keuzes gemaakt, geen gaatjes meer dichtgelopen en slechte helpverdediging gegeven. Laat in het vierde kwart leek Stephan Versluis zich ernstig te blesseren bij een vrije scoringskans, maar gelukkig liep het met een sisser af. Het resulteerde al met al niet in een dominant einde, maar in een rommelig geheel waarbij de schoten ook niet meer wilden vallen. Daar waar Orca's het spel moest bepalen was het juist de thuisploeg die meer wakker was en nu wel de nodige aanvallen wist om te zetten in scores. Het gat was te groot om nog wat serieus te forceren en de wedstrijd werd uitgespeeld. Het eindsignaal kwam bij een 38-55 voorsprong in het voordeel van Orca's, dat hiermee de ongeslagen status wist te behouden.