Standhouden

"Om te kunnen standhouden tegen de listen van de duivel." 

EfeziĆ«rs 6 : 11 


Standhouden is duidelijk wat anders dan aanvallen. Het is niet het veroveren van nieuw terrein, maar behouden wat je hebt! Dat is nu precies het verschil tussen de strijd die op aarde gevoerd werd door de Here Jezus en die welke gevoerd moet worden door ieder die gelooft. Jezus' strijd was aanvallend. Die van Gods kinderen is in wezen verdedigend. Hij voerde de strijd tegen de satan om de overwinning te behalen. Zij strijden alleen tegen de satan Om de overwinning die Christus al behaald heeft te consolideren. 


Jezus is overwinnaar. En wie bij hem behoort, deelt nu al in die overwinning. Paulus schrijft: "Wij zijn in dit alles meer dan overwinnaars door hem." Daarom houd je alleen stand door hem. Een christen moet stand-houden. Letterlijk betekent het 'het terrein behouden'. Als je er goed over denkt, bevat dat 'simpele' gebod een van de diepste waarheden van het Evangelie van Jezus Christus.


Pas het toe in uw/jouw eigen leven. God vraagt niet in de eerste plaats dat ons leven zo verbeterd en veranderd wordt dat Hij daarna kan concluderen: je hebt gewonnen. God vraagt van mij dat ik mijn vertrouwen stel in het volbrachte werk van de Here Jezus, in zijn overwinning. Zelf ben ik een verliezer en in eigen kracht zal ik ook nooit overwinnen. Maar ik mag door genade delen in zijn glorie. Het wonderlijke is dat wie gelooft niet strijdt om te winnen, maar dat hij in Christus reeds gewonnen heeft.


Gebed

Here, wij eren U als Overwinnaar. Niemand is machtiger dan U. U hebt de boze overwonnen. Alleen door U zullen wij de verleidingen van de duivel kunnen weerstaan. Amen.