n Klaas Romkes gaat voor de zoveelste keer onderuit. Opnieuw geen strafschop voor Urk.
n Klaas Romkes gaat voor de zoveelste keer onderuit. Opnieuw geen strafschop voor Urk. Foto:

Urk herovert koppositie na derbywinst

Voetballiefhebbers uit Urk, Genemuiden en de regio zijn getrakteerd op een heuse derby. Voor de spelers en inwoners van ‘Tapijtcity’ had de afloop een zure smaak. Urk knokte zich met veel inzet langs de koploper van dat moment. Scheidsrechter Groenewegen had het soms lastig, maar wist deze onvervalste derby uiteindelijk tot een goed einde te brengen. Urk heroverde de koppositie en is zeker niet afgeschreven als titelkandidaat.


Honderden supporters uit Genemuiden reisden af naar Urk. Bij aanvang lieten zij merken dat de nog jonge supporters niet alleen nog behoorlijk groen achter de oren waren, maar dat ook in beeld brachten door rookbommen in dezelfde kleur af te laten gaan. En in koor werd met enige regelmaat Riekelt Nentjes gezocht.

Het optreden van de Genemuider aanhang inspireerde de eigen spelers wel, want na vijf minuten moest doelman Richard Strijker erger voorkomen voor zijn ploeg. Urk was niet onder de indruk en antwoordde met een vlammend schot van William de Boer. En nadat Riekelt Nentjes de bal over het Genemuider doel had gekopt, vuurde Lucas Nagel op hetzelfde doel. De bal werd onderweg van richting veranderd door Hessel Snoek, waardoor doelman Hidde Streutker kansloos was.

Urk moest alert blijven omdat de koploper van dat moment op zoek ging naar de gelijkmaker. Die werd ternauwernood voorkomen door Iede Nentjes. Op slag van rust leek de druk van SC Genemuiden even te veel voor de thuisclub. Een overtreding van Riekelt Jan Brands binnen de zestien leverde SC Genemuiden een strafschop op, die werd benut door Osama Ben Kaddour, hoewel Richard Strijker er nog met de vingertoppen aanzat.


Voorsprong

De pauze werd door tal van collega’s uit de tapijtindustrie gebruikt om flink te speculeren. Natuurlijk zou SC Genemuiden winnen, evenzo logisch was het dat Urk er met winst vandoor zou gaan. Toen Riekelt Jan Brands Urk met een wereldgoal op voorsprong zette was het Genemuider enthousiasme enigszins getemperd.

Urk bleef gaan. De doorgebroken Klaas Romkes werd met een veel te hoog opgestoken been gevloerd zonder gevolgen voor de dader. Twee minuten later volgde het traditionele geblèr van Genemuiden, in een poging de scheidsrechter ertoe te bewegen een doelpunt toe te kennen voor een bal die niet over de doellijn was gegaan. Het waren tekenen van frustratie en onmacht.

Nog een keer kwamen de Urker supporters, en vooral diegenen die in Genemuiden werken, aan hun trekken. Klaas Romkes kopte vanuit een hoekschop de bal in het Genemuider doel: 3-1. De explosie van vreugde bleef lang hoorbaar. De buit was binnen voor de equipe van Gert Jan Karsten, de heroverde koppositie een feit.


Opstelling Urk: Richard Strijker, Iede Nentjes (46. Marinus Snoek), Bennie Dunnink, Dick Hakvoort, Riekelt Jan Brands, Riekelt Nentjes, Lucas Nagel, Johannes Schrijver, Hessel Snoek (65. Jelle de Boer), Klaas Romkes (85. Klaas Kramer), William de Boer (60. Lucas Schraal).

Scoreverloop: 15. Hessel Snoek 1-0, 45. Osama Ben Kaddour 1-1 (pen.), 58. Riekelt Jan Brands 2-1, 85. Klaas Romkes 3-1.

Kaarten: geel voor Lucas Nagel, Hessel Snoek en Klaas Romkes (Urk), Lars Miedema, Noureddine Boutzamar en Bart-Jan Brouwer (Genemuiden).

Scheidsrechter: Richard Groenewegen

Toeschouwers: 1.500