Afbeelding
Foto:

Krachtig Urk, lijst 7

Economie

Bedrijven aantrekken met werkgelegenheid die past bij de beroepsbevolking. Voldoende stroomvoorziening. Ruimtelijke keuzes maken met een goede balans tussen economie, milieu en werkgelegenheid. Zorgen voor goede communicatie tussen de gemeente en bedrijven. Inloopmiddag voor ondernemers faciliteren. De houding dient te zijn: ja, tenzij en niet nee, tenzij. Nieuwe bedrijventerreinen zoveel mogelijk alleen nog duurzaam aanleggen. Naast de nieuwe haven ook de huidige haven behouden voor nautische werkgelegenheid. Meer regie van de gemeente Urk zodat de inkomsten ook naar de burgers gaan. Opkomen voor de belangen van de Urker visserman. Liever teveel grond in de verkoop hebben, dan te weinig. Zoveel mogelijk Urker ondernemers betrekken bij Urker gemeentelijke projecten. Nieuwe bedrijven worden ontvangen met een ‘rode loperbenadering’. Lokale ondernemers moeten actief geïnformeerd worden over nieuwe financieringsvormen zoals crowdfunding. Sterke lobby zijn naar Brussel en Den Haag. IJsselmeervisserij optimaal ondersteunen.


Woningen

Welstandseisen kunnen worden versoepeld of gedeeltelijk worden afgeschaft, zonder dat het belang van cultuurhistorische aspecten wordt aangetast. Bij nieuwe wijken wordt rekening gehouden met de beschikbaarheid van openbaar vervoer. De uitbreiding van bedrijventerreinen is gekoppeld aan revitalisering van bestaande terreinen. Onze ouderen zo lang mogelijk zelfstandig laten zijn onder hun eigen regie. Extra aandacht voor doelgroepen, zoals starters, senioren met laag inkomen en statushouders. De gemeente biedt statushouders geen voorrangsstatus, maar zorgt zoveel mogelijk voor passende woonruimte. De ontwikkeling van mantelzorgwoningen wordt maximaal ondersteund. Onderzoek naar eventuele centralisatie van huisvesting arbeidsmigranten. Onderzoeken naar mogelijkheden voor uitbreiding van legale horeca. Urker denktank over veilig uitgaan. Onderzoeken naar meer mogelijkheden in nieuwe woonwijken voor extra woonvoorzieningen voor jongeren en begeleid wonen. Meer groen in de nieuwbouwwijken.


Stelling: We zijn voor kernenergie, dus als de overheid in de omgeving van Urk een kerncentrale wil bouwen, zijn wij daar voor.

Kernenergie heeft niet onze prioriteit. We hebben rondom Urk voldoende windmolens voor groene energie. Daarnaast wil Krachtig Urk meer inzetten op duurzame energie, zoals zonnepanelen. Ook het bedrijfsleven meer betrekken om de restwarmte in te zetten voor onze woningen.


Stelling: De gemeente moet strenger controleren op jeugdhonkenbeleid.

We vernemen negatieve geluiden over wat zich allemaal afspeelt op ons industrieterrein. Krachtig Urk wil meer uitbreiding van de 'nette' horeca. Krachtig Urk vindt dat het toezicht beter is bij de reguliere horeca. Handhaving is een wettelijke taak en dus dient het college van burgemeester en wethouders te controleren en te handhaven. Krachtig Urk ziet graag dat het college zich aan de wettelijke regels gaat houden. Onze jeugd verdient veilige, goede en verantwoorde uitgaansgelegenheden.


Stelling: De huidige coalitie heeft goed werk geleverd, voor de stabiliteit zou het goed zijn om op deze voet verder te gaan.

Waar zijn de woningen voor onze jongeren dan? Krachtig Urk wil strategisch grond aankopen. We maken deze keuze om liever teveel grond in de verkoop te hebben dan te weinig. Mooie grote bedrijven zijn van Urk vertrokken omdat ze niet konden uitbreiden. Dat vindt Krachtig Urk meer dan jammer. Ook had de wethouder die over grond ging veel eerder contact moeten hebben met de gemeente Noordoostpolder voor grenscorrecties. Waar is de derde brug dan, die had er allang moeten liggen.