In de verdediging

'Neemt daarom de wapens van God op om weerstand te kunnen bieden op de dag van het kwaad.' 

Efeziërs 6 : 13 


Waarom hebben wij in ons land een leger? Niet zozeer om aan te vallen, maar om ons land te verdedigen. Ook om anderen te verdedigen. Vooral in onze tijd wordt het leger op verschillende plekken in de wereld ingezet voor een vredesmissie. 


Zo'n missie bepaalt ook de bewapening. Als onderdelen van ons leger naar Bosnië, Afghanistan of Irak gaan, nemen ze niet alle wapens mee. Ze krijgen alleen die wapens mee, die hen in staat stellen hun vredestaak uit te voeren. Verdedigingswapens. 


Een christen heeft een geestelijke wapenrusting nodig. Om weerstand te kunnen bieden tegen het kwaad. Geen aanvalswapens maar verdedigingswapens. Het grootste deel van de wapenrusting van een christen is defensief. Een eerste snelle blik naar de geestelijke wapenrusting laat dat al gauw zien. Wat ook opvalt, is dat het wapenen alles te maken heeft met het werk van Jezus Christus. Neem bijvoorbeeld de gordel van de waarheid. We zullen hem later nog preciezer bekijken, maar één ding is direct duidelijk: waarheid heeft alles te maken met Jezus Christus. Paulus beveelt ook een pantser aan, een soort kogelvrij vest. En wat maakt ons kogelvrij: de gerechtigheid van Christus. 


Zo wijst elk stuk van de bewapening naar Jezus Christus. Na zijn overwinning op Golgotha roept Hij niet: 'Aanvallen!'. De wapens die hij aanreikt, spreken boekdelen. Van ons wordt niet gevraagd de satan te overwinnen, maar wel dat we niet door hem overmeesterd worden. 


Gebed 

Here Jezus, laat ons in de strijd tegen het kwade niet alleen. Laat ons sterk zijn in Uw kracht en gerust door Uw bescherming. Amen.