Afbeelding
Foto:

ChristenUnie, lijst 1


Economie

We willen graag aan de slag met de uitvoering van masterplan ‘Hart van Urk’. Daarnaast geeft de gemeente het goede voorbeeld door lokale inkoop. Voor ondernemers moet er één loket komen waar men met alle vragen terechtkan. De bedrijventerreinen aantrekkelijker maken, flexplekken bieden voor ZZP’ers en investeren in het maritieme cluster en onderwijs. De maritieme hotspot Urk een bovenregionale uitstraling geven. Diversificatie van de economie is belangrijk: een breed aanbod van werkgelegenheid van mbo tot hbo/wo. Natuurlijk zet de gemeente zich in voor de visserij: aantrekken van subsidies voor innovatie en waar mogelijk de belangen behartigen van de visserij.


Woningen 

Urk richt zich op alle doelgroepen. Nauwgezet vraag en aanbod volgen en op tijd voor de juiste doelgroepen (oud, jong, gezin of alleen) de juiste woningtypes bouwen. Geen achterkamertjes of kruiwagentjes maar eerlijk de woningen verdelen. Woningen zijn geen winstfabieken; we kiezen voor zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding. Starters geven we alle ruimte: inzet van de starterslening of andere financiële instrumenten. Met Patrimonium zorgen we voor voldoende sociale huurwoningen. Wijken worden levensloopbestendig gebouwd. Energiearmoede voorkomen; inzet van de energietransitie moet zijn: woonlastenneutraal. Voor de toekomst acteren we op tijd met onze buurgemeente en de provincie.

Stelling: We zijn voor kernenergie, dus als de overheid in de omgeving van Urk een kerncentrale wil bouwen, zijn wij daarvoor.

Nee. Urk ligt voor een groot deel onder zeeniveau, dan is een kerncentrale hier een veiligheidsrisico. Daarbij is onze grond schaars.


Stelling: De gemeente moet strenger controleren op jeugdhonkenbeleid. 

Eens. Wanneer afspraken overtreden worden of veiligheidsrisico’s worden gesignaleerd, moet er kordaat en effectief opgetreden worden.


Stelling: De huidige coalitie heeft goed werk geleverd, voor de stabiliteit zou het goed zijn om op deze voet verder te gaan. 

Ja op het eerste, voor de rest geldt: het woord is eerst aan de kiezer. Zo hoort het in een democratie.